Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ČUDESNA TRI SRPSKA DANA U PITSBURGU: Najstarija srpska zajednica u Americi očuvala tradiciju!

Tradicionalna manifestacija “Tri srpska dana” i ove je godineodržana u Pitsburgu u organizaciji Srpskog narodnog saveza, najstarije naše organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao i ranijih godina, Srbi svih generacija su se sakupili kako bi nastavili tradiciju svojih predaka u negovanju srpske kulture i običaja.

Manifestacija je započela noćnom vožnjom brodom rekama na čijim se obalama prostire grad Pitsburg. Putnici na Stejšn skveru su nestrpljivo čekali da uđu na brod i započnu veličanstvenu srpsku odiseju pesama i igara. Kada je brod isplovio iz luke zaorila se srpska pesma i muzika

Razdragani gosti su igrali uz ritmove tradicionalne srpske muzike orkestra “412 Bend”. Lepo je bilo videti mlade i starije kako igraju kolo čuvajući ovu tradiciolnu igru od zaborava.

NIŠTA BEZ HARMONIKE I TAMBURICA: Gosti su prvog dana uživali u vožnji pitsburškim rekama

Ove godine ugledni gosti Srpskog narodnog saveza su bili generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Nj.E. Damjan Jović sa suprugom Aleksandrom i vicekonzul Aleksandar Đorđević. To je bio njihov prvi boravak u Pitsburgu i na manifestaciji „Tri srpska dana.“ Nakon manifestacije bio je održan sastanak sa predstavnicima konzulata Republike Srbije na kojima je razgovarano o budućoj saradnji.

PRVI PUT U GOSTIMA: Konzul Damjan Jović i vicekonzul Aleksandar Đorđević sa domaćinima iz Srpskog Narodnog Saveza

Na polubi broda gosti su uživali u pogledu na Pitsburg uz muziku orkestra “Radost”. Atmosfera je bila vesela i razdragani gosti su se družili, sticali nova prijateljstva i razgovarajući između sebe obnavljali i obogaćivali svoj srpski jezik. Kada je brod uplovio u luku Stejšn skver, gosti opijeni muzikom su nastavili da igraju i ne sluteći da se brod ukotvio. Na putu do Srpskog kluba na južnoj pitsburškoj strani gosti su prepričavali svoje utiske.

VESELO: Retki su Srbi iz ovog kraja Amerike koji kao deca nisu prošli kroz škole folklora, a korake obnavljaju svake godine

Veći deo gostiju nije stigao ni da podeli svoje utiske sa broda sa drugima, a već su bili pristigli u Srpski klub gde se orila srpska muzika i igra. Tihomir i Jelena Japundža su pripremili su tradicionalne srpske specijalitete kojima je bilo teško odoleti. U klubu je svirao orkestar “Kalča bend”. Zvukovi igre i pesme su odzvanjali do duboko u noć.

Drugi dan manifestacije je započeo u Kenivud parku gde se događaj prvi put organizovao 1917. godine.

Mihajlo I. Pupin, srpsko-američki naučnik i pronalazač, želeo je da pomogne srpsku siročad tokom Prvog svetskog rata. Vlasnik Kenivud parka, koji je bio lični Pupinov prijatelj, saglasio se da se održi manifestacija „Srpski dan“ u parku i da svi prilozi od prodaje ulaznica idu za pomoć srpskoj siročadi u Srbiji. Od tada do danas „Srpski dan“ je jedan od najomiljenijih događaja tokom manifestacije „Tri srpska dana.“.

Uprava grada Pitsburga je 2016. godine zvanično proglasila 16. jul za „Srpski dan“ u Kenivud parku kao praznik celog grada. „Srpski dan“ je proglašen najstarijim kulturnim događajem u Kenivud parku među svim entičkim zajednicama u gradu.

Na ulazu parka čula se srpska muzika i osetio miris srpskih ćevapa. Pored muzike “Srpskih sinova”, predstavljanja folklorne grupe “Tamburica” i srpskih jela, posetioci su imali priliku i da uživaju u vratolomnim vožnjama i raznim drugim atrakcijama koje ovaj park pruža.

TRADICIJA JE OČUVANA: Srbi iz Pitsburga tri dana se družili i prisećali njihovih predaka

Andrea Medić i Danijela Barać su intonirali srpsku, američku i kanadsku himnu.

Dane Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, obratio se prisutnima i zaželeo dobrodošlicu. Nikola Beader iz Šervila u državi Indijani, član društva “170” (Mervil), je proglašen za dobitnika priznanja „Ličnost godine“ za ovu godinu.

LIČNOST GODINE: dane Medić uručuje priznanje Nikoli Beaderu

Na ovu manifestaciju Nikola je došao sa svojom familijom i velikim brojem prijatelja. Njegov otac Petar je bio četnik iz Dalmacije koji je došao u SAD tokom 1950-tih godina. Petar ne samo što se pridružio Srpskog narodnom savezu već je postao jedan od osnivača njegovog društva “170” u Mervilu u državi Indijana.

Nikola je istakao da je bilo veoma važno za njegovog oca da neguje srpsku kulturu i nasleđe i bude siguran da njegova deca učine isto kroz rad Srpskog narodnog saveza.

Drugi dan nastavljen je u Srpskom klubu gde su posetioce čekali srpski gurmanski specijaliteti muzikom orkestara “412 Bend” i “Srpskih sinova”, u kojoj je uživao prepun Klub.

Treći dan je započeo liturgijom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Pitsburgu. Službu je služio otac Đorđe Veselinović. Po tradicionalnom običaju otac Veselinović je održao parastos za preminule članove Srpskog narodnog saveza u crkvi i kasnije pomen na crkvenom srpskom groblju gde počivaju i članovi Srpskog narodnog saveza. Liturgiji u crkvi i parastosu su prisustvovali članovi Glavnog odbora Srpskog narodnog saveza i njeno osoblje.

Tradicionalni piknik na crkvenom imanju je okupio veliki broj posetilaca. Služile su se srpske đakonije, kao i pečena jagnjetina i prasetina koju su pripremili članovi muškog kluba „Nikola Tesla“ iz crkve Sv. Trojice. Posetioci su se družili uz muziku orkestara “Pobeda” i “Radost”.

Srpski narodni savez, čiji je osnovni biznis osiguranje, predstavio je ovom prilikom svoju ponudu, najstariji srpski list u SAD – „Amerikanski Srbobran“, kao i dobrotvorne akcije članstva, a posebno je istaknut fond obrazovanja, koji pomaže najtalentovanijim studentima srpskog porekla da upišu studije u Americi.

Uprkos stalnim pljuskovima i kiši, igralo se kolo do kasno u noć. Napuštajući piknik svako od nas je poneo novo iskustvo, poznanstvo i obogaćeno osećanje zajedništva i našeg nasleđa.

Živi i zdravi bili do sledeća Tri srpska dana leta 2023.godine!

Piše: Miloš Rastović, SNF Foto: SNF

YOU MAY LIKE