Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

CRNA GORA I MAKEDONIJA TRAŽE PRIJEM UKRAJINE U NATO: Devet članica NATO podržalo ulazak, ali su šanse i dalje male

Devet članica NATO-a iz srednje i istočne Evrope podržalo je Ukrajinu u nastojanjima da postane članica tog vojnog saveza te je pozvalo svih 30 članica NATO-a da pojačaju slanje vojne pomoći Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je, podsetimo, u petak objavio da je Ukrajina podnela zahtjev za članstvo u NATO-u po ubrzanom postupku. Uradio je to neposredno nakon što je Vladimir Putin u Kremlju objavio aneksiju četiri okupirane ukrajinske regije.

No, da bi Ukrajina bila primljena u NATO, svih 30 članica mora odobriti taj zahtev, zbog čega nije verovatno da će Ukrajina uskoro postati članica Severnoatlantskog saveza. Uz to, činjenica da je Ukrajina u ratu s Rusijom dodatno komplikuje ulazak u NATO.

Lideri Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovačke objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi: “Podržavamo Ukrajinu u obrani od ruske invazije te tražimo da Rusija hitno povuče sve svoje snage s okupiranih teritorija. Uz to, pozivamo sve saveznike da značajno povećaju slanje vojne pomoći Ukrajini”.

U izjavi se navodi kako lideri 9 članica NATO-a “snažno podupiru odluku sa samita NATO-a održanog 2008. u Bukureštu vezanu uz buduće članstvo Ukrajine”.

Izvor: Index Foto: NATO

YOU MAY LIKE