Connect with us

Srbija

CRKVA SVETE PETKE NA KALEMEGDANU: Mesto hodočašća 27. oktobra i lekovito izvorište svete vode

Published

on

U toku današnjeg dana na Kalemegdanu su pravoslavni vernici satima stajali u redu kako bi se poklonili i pomolili velikoj srpskoj svetiteljki. U eparhijama SPC oko 240 parohijskih i manastirskih crkava posvećeno je Svetoj Petki, a u Beogradu je najposećenija kapela na Kalemegdanu gde se svake godine, posle liturgije u Crkvi Ružici koja je u neposrednoj blizini, organizuje litija u kojoj učestvuju vernici.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se čuvaju dva prsta desne šake Presvete mati Paraskeve i zato se ona smatra najznačajnijim i najvrednijim mestom za obeležavanje današnjeg praznika.

“Narod to prepoznaje i na ovaj dan se okupe u velikom broju”, rekao je otac Vladimir i naveo da je svake godine, na praznik u crkvu dolazilo i do 10.000 ljudi.

Danas broj vernika nije ni približan broju od ranijih godina, što je i razumljivo imajući u vidu zdravstvenu situaciju u zemlji i svetu.

“Sveta Petka najpopularnija je žena svetiteljka u našoj pobožnosti i našem narodu, ali ona nije samo zaštitnica žena, ona je zaštitnica svih, starih i mladih, muskaraca i žena”, rekao je otac Vladimir.

On je podsetio i na činjenicu da u srpskoj prestonici postoje tri velika hrama posvećena Svetoj Petki, na Kelemegdanu, Čukaričkoj padini i u Rušnju.

Litiji su prisustvovali sugrađani svih generacija, bilo je i onih najstarijih ali i najmlađih koji ni višečasovno stajaje u redu nije odvratili od čvrste vere i namere.

Jedna od vernica kaže da 30 godina dolazi u crkvu iako joj nije slava.

“Svaki put mirno i strpljivo čekam u redu, obično dođem rano, danas sam zakasnila i stigla oko 10. Čekala samo po pet, šest sati pre nego što bih se poklonila Svetoj Petki”, rekla je ona.

Hram Svetog Save otvoren je za posetioce

Hram Svetog Save na Vračaru danas je otvoren za posetioce na praznik Svete Petke, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

SPC danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne.

Na njemu je radilo 300 umetnika mozaičara, a ukupno 600 ljudi, uključujući sve koji su na njemu radili, a kompletan mozaik, težak više od 320 tona, koji sadrži više od 50 miliona komadića završen je za manje od četiri godine.

Izvor: RTV Foto: Facebook

Advertisement