Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 11 months ago

By admin

CRKVA PATRIJARHA IRINEJA SKORO GOTOVA: Tri zvona stigla iz Rusije, oslikan ikonostas i urađene freske! (FOTO)

Jedna od poslednjih želja blagopočivšeg srpskog patrijarha Irineja bila je izgradnja crkve u rodnom selu Vidova nadomak Čačka, a upravo ta njegova želja uskoro će biti potpuno ostvarena. Zadužbina posvećena Uspenju Presvete Bogorodice svečano će biti otvorena 28. avgusta na praznik Veliku Gospojinu, dan kad je patrijarh rođen.

“Crkva će tada biti i osvećena. Pre njegove smrti planirano je da to uradi upravo patrijarh i tužno je što on neće biti sa nama. Ostalo je da se završe sitni radovi i uređenje crkvene porte. Iz Rusije su stigla tri zvona i biće postavljena zajedno sa krstovima i zvonikom na crkvu. Oslikan je ikonostas i urađene četiri velike freske”, rekao je za RINU Slobodan Кovačević, sestrić pokojnog patrijarha Irineja.

Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje. Sa izgradnjom se počelo 2015. godine na inicijativu meštana i uz blagoslov tadašnjeg patrijarha Irineja. On je crkvu u Vidovi obišao nekoliko meseci pre svoje smrti.

„Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili““, ispričao je Slobodan.

Pored crkve sagrađen je i konak, u kom se nalazi patrijarhova soba u koju će se staviti neke od njegovih ličnih stvari, dok će na spratu biti smeštena biblioteka.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!