Connect with us

aktuelno

COVID-19: Nobelovac koji je u detalje predvideo kako će se epidemije razvijati ima novu prognozu

Published

on

Slavni profesor i Nobelovac Majkl Levit, koji je tačno predvidio koliko će slučajeva zaraze i smrti biti u Kini, kaže da se stanje u Italiji i New Yorku popravlja. To su dva najpogođenija mjesta na svetu u kojima se nalazi 260.000 odukupno 775.000 ukupno potvrđenih slučajeva zaraze na svijetu.

Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, no SAD je ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svetskog žarišta.

Najpogođenija je savezna država New York s više od 66.000 slučajeva – najviše od ijedne druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španije (85.195).

Profesor Levitt kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a službeni brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju. Naime, u Italiji svaki dan ima između pet i šest hiljada novozaraženih u posljednjih deset dana. Situacija u New Yorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a prije toga rast je bio još snažniji. Ova će sedmica biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

Brojevi

Govoreći za BBC Radio 4, profesor Levit je kazao: “Situacija u gradu New Yorku, oko kojeg su svi toliko uznemireni, malo po malo se okreće. Ključni trenutak je prošao i kamion zvan COVID-19 koji je jurio prema New Yorku više ne ubrzava već koči što znači da se stanje popravlja.”

Dodao je i da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, no stanje u Italiji se popravlja, kao i u Švicarskoj.

Uskoro će stići vesti o smirivanju stanja u Italiji, također i Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje.”

Statistike, čini se, potkrepljuju reči profesora Levitta.

U isto vrijeme, u New Yorku se broj dnevnih slučajeva udvostručio od 3.111 do 7.195. No, u posljednja tri dana broj novih slučajeva je bio nešto iznad 7.000, što znači da bi se još mogao povećavati prije nego se ustabili.

I Italija i New York su duboko uzdrmani epidemijom koronavirusa. Bolnice na severu Italije, pogotovo u regiji Lombardija i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna njega, no kapaciteta nema dovoljno. Fotografije koje pristižu iz New Yorka prikazuju mrtva tijela u vrećama koja su utovarena u kamion i čekaju prebacivanje u privremenu mrtvačnicu koja je organizirana u Central Parku.

Tačne prognoze

Profesor Levitt dospio je na naslovnice novina kad je rekao da su predviđanja virologa o uticaju epidemije preuveličana. Kazao je kako će mere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom svijeta, doneti rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

“Ono što trebamo je kontrolirati paniku i bićemo dobro”, kazao je prošle sedmice.

Govoreći krajem februara za China Daily News, Levit je kazao da je zaraza u Kini već dosegla svoj vrhunac te da će mrtvih biti 3.250 dok će 80.000 ljudi biti zaraženo. Danas, gotovo mesec dana kasnije, njegova su se predviđanja pokazala tačnima. Kina s populacijom od milijardu i 400 miliona ljudi, imala je 81.439 slučajeva zaraze i 3.300 mrtvih.

Što se situacije u Velikoj Britaniji tiče, kazao je da još nema dovoljno podataka da bi se moglo sa sigurnošću reći u kojoj je fazi epidemija. S njim se slaže profesor Neil Ferguson, vodeći stručnjak za epidemije s Imperial Collegea u Londonu i dodaje kako se još ne može znati u kojem smjeru ide epidemija u Britaniji.

Izvor: Preokret  Foto: Nobel Prize

Advertisement