Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

“CILJ JE ŠIRENJE ETNIČKE MRŽNJE”: SPC oštro odgovorila britanskoj poslanici na optužbe o švercu oružja!

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je duboko zabrinuta zbog objavljene izjave poslanice britanskog parlamenta Ališe Kerns, koja je u izlaganja u parlamentu direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružja, i zatražila od KFOR-a da optužbe Kernsove pod hitno provere.

Kako je sinoć navedeno iz Eparhije raško-prizrenske, Kerns tvrdi da se oružje kolima hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Iz Eparhije navode da reč o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koju pojedini prištinski mediji već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

„Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih 30 godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Eparhija insistira da se optužbe Kerns hitno provere.

„Zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu”, navodi se u saopštenju.ž

PROČITAJTE VIŠE:

U slučaju da KFOR, kako se dodaje, ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice.

„Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje gđe. Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena, jer pomenute optužbe u protivnom predstavljaju akt širenja verske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji”, kaže se u saopštenju.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns, optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo i Metohiju.

Prištinski mediji su u sredu objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

ČAK I ON IM OČITAO BUKVICU: Klinton u Tirani pozvao Prištinu da poštuje prava Srba na KiM!

PUSTILA GLAS IZ SRCA: Sara (12) u narodnoj nošnji izvela ‘Junake sa Košara’ i ‘Božure’ pred celim gradom! (VIDEO)

UPRKOS PUŠTANJU KOSOVSKIH POLICAJACA: Produžen pritvor Dušanu Obrenoviću za još dva meseca!

Izvor: Politika
Foto: Printscreen Instagram @patrijarh_porfirije

YOU MAY LIKE