Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 5
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
68°F
66°F
64°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

ČIKAŠKA CRKVA NASTAVLJA TRADICIJU: Otac Darko pozvao Srbe na proslavu Vaskrsa! (FOTO)

Hram Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu ima bogatu tradiciju, postoji od 1905. godine. Okuplja najviše naših ljudi u Americi, i danas ovde dolazi treća i četvrta generacija doseljenika.

Starešina hrama, otac Darko Spasojević kaže da je važno da ovih dana zastanemo i budemo sa porodicom i najbližima, jer nam to donosi duhovnu obnovu i jača naše međusobne veze. Poziva sve da se uključe u proslavu Vaskrsa, da porodično dođu do crkve i zajedno proslave ovaj važan praznik.

Kako se pripremate za Vaskrs u Hramu?

Naš Saborni hram posvećen je prazniku Vaskrsenja Hristovog i radujemo se ovom prazniku, pripremajući se kroz molitvu, post i duhovne pripreme. Važno je da uoči ovih dana duboko promislimo o duhovnom značenju praznika i pripremimo se za proslavu Hristovog Vaskrsenja, kaže otac Darko.

Koliko znači Vaskr za sve nas?

Vaskrs ima ogromno značenje za sve nas jer predstavlja temelj hrišćanske vere. To je dan kada slavimo Hristovo vaskrsenje, pobedu nad smrću i obećanje večnog života. Vaskrs donosi radost, nadu i novi početak, poručuje otac Darko.

Koliko znači da bar ovih dana budemo sa porodicom i dođemo do crkve?

Važno je da bar ovih dana zastanemo i budemo sa porodicom i najbližima, jer nam to donosi duhovnu obnovu i jača naše međusobne veze. U ovom ubrzanom životu, treba da odvojimo vreme za duhovnost i zajedništvo s bližnjima.

Da pozovemo sve da se uključe u proslavu?

Pozivamo sve da se uključe u proslavu Vaskrsa, da porodično dođu do crkve i zajedno proslave ovaj važan praznik. U našem Sabornom hramu pratimo ceo ciklus bogosluženja velike nedelje i pozivamo naše parohijane da dođu. Raspored službi narednih dana i na sam Praznik Vaskrsenja objavljen je na našoj web stranici www.hrsoc.org, kao i u crkvenom biltenu i na društvenim mrežama, ističe otac Darko, starešina Hrama Svetog Vaskrsenja Hristovog. Očekujemo ljude iz Čikaga i okoline da se pridruže našoj proslavi Vaskrsa i hramovne slave.

Poruka za Vaskrs?

Poruka za Vaskrs je da se okrenemo veri, ljubavi i nadi. Da Vaskrslog Hrista slavimo s radošću i nadom u bolje sutra. Da nam donese mir koji “prevazilazi svaki um.” Neka nam ovo Vaskrsenje bude podstrek da budemo bolji ljudi, da širimo ljubav i da budemo podrška jedni drugima.

Srpska Pravoslavna Crkva Svetog Vaskrsenja Hristovog (Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral) nalazi se na adresi 5701 N Redwood Dr, Chicago, Illinois. Pri crkvi postoji i nedeljna škola i crkveni hor „Branko Radičević”. Takođe, postoje i dramska sekcija, kao i folklorna grupa „Soko”. Za sve bliže informacije, kontakt telefon je 773 693 3366. Više podataka možete pronaći putem zvaničnog sajta hrama: www.hrsoc.org. Hristos Vaskrse!

PROČITAJTE VIŠE:

OVAKO IZGLEDA FARBANJE JAJA NA HILANDARU: Monasi započeli pripreme za veliki hrišćanski praznik Vaskrs! (FOTO) 

“OPROSTI IM BOŽE, NE ZNAJU ŠTA ČINE”: Danas je Veliki petak, dan kada je Isus razapet na Golgoti!

PRELEP PRIZOR SRBA U LEPOSAVIĆU: U porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog organizovali vaskršnje farbanje jaja! (VIDEO)

Izvor: Snežana Lazić/ Chicago dešavanja
Foto: Ustupljene fotografije

YOU MAY LIKE