Connect with us

Amerika

ČIKAGO: Umesto viskija i džina, poznata destilerija sada pravi besplatna sredstva za dezinfekciju za bolnice i staračke domove

Published

on

Destilerija Koval, poznata po viskiju i džinu, sada pravi sredstva za dezinfekciju ruku, kojih je nedostajalo usled izbijanja epidemije koronavirusa.

Destilerija Koval, čuvena po proizvodnji alkoholnih pića, pre svega viskija i džina, sada pravi sredstva za higijenu ruku, kako bi pomogla medicinskim ustanovama u Čikagu koje nemaju dovoljno za borbu protiv globalne pandemije koronavirusa.

Koval je u sredu objavio da je u kontaktu s gradskim zvaničnicima i medicinskim radnicima kako bi otkrio kako destilerija iz predgrađa Čikaga (Ravenswood) može da proizvodi sredstava za čišćenje ruku po receptu Svetske zdravstvene organizacije.

„Mi volimo našu zajednicu i sretni smo što činimo sve što možemo kako bismo svima bili od pomoći,“ rekao je Sonat Hart, osnivač i predsednik kompanije Koval.

UMESTO VISKIJA, PROIZVODE SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU: Destilerija Koval

Preparat za čišćenje ruku Koval neće biti za širu javnost, već isključivo za medicinsku zajednicu, staračke domove i one koji su na “frontovima u ovom ratu protiv COVID-19”, rekla je Hart.

Destilerija želi besplatno pružiti medicinskim stručnjacima preko potreban sanitarni uređaj, pa je pokrenula GoFundMe za pokrivanje troškova.

Masovna potrošnja sredstava za dezinfekciju ruku uzrokovalo je nestašice na nivou cele zemlje, a kompanije poput Purell-a u subotu su objavile da povećavaju proizvodnju u svoja dva pogona u Ohiju kako bi se rešila povećana potražnja.

Iako je proizvodnja povećana, još uvek je teško naručiti ove proizvode na mestima poput Amazona, gde se na popisu proizvoda za za zaštitu ruku kaže da ih neće biti na skladištu u doglednoj budućnosti.

Destilerije u cijeloj državi razmatraju proizvodnju sredstava za čišćenje ruku kako bi se rešile nestašice.

Međutim, svi se oni, poput Kovala, brinu da im Biro za porez i trgovinu alkoholom i duvanom ne oduzme poslovnu dozvolu ako to učine.

„Naša dozvola omogućava nam samo proizvodnju alkohola za konzumaciju, i ni za ništa drugo“, kaže Sonat Hart.

Zato je Destilerija Sonat stupila u kontakt sa američkim poslanikom Majkom Kviglijem kako bi razgovarali o onome što je bilo potrebno da se olabave ograničenja kako bi destilerije mogle da prave sredstva za čišćenje.

To se u međuvremenu desilo. Biro je uklonio ograničenja, što omogućava Kovalu da počne s proizvodnjom sredstava za čišćenje.

„Radili smo sve kako bismo se pripremili za to. Istraživali smo recepte Svjetske zdravstvene organizacije, naručili sve ostale potrebne sastojke. Ne možete jednostavno pretvoriti džin u sredstvo za čišćenje ruku”, kaže Hart.

Medicinski radnici i starački domovi mogu se obratiti Kovalu i dogovoriti isporuku pozivom na 312-878-7988 ili preko njihove web stranice.

Izvor/Foto: Block Club Chicago

Advertisement