Connect with us

Amerika

ČIKAGO SPREMAN DA UĐE U 3. FAZU OTVARANJA: Od kraja maja dolazi do velikih promena u svakodnevnom životu

Published

on

Prelaskom na fazu 3 doći će do velikih promena u svakodnevnom životu: kancelarije, proizvodnja, saloni i maloprodajni objekti se mogu ponovo otvoriti, a biće dozvoljena okupljanja do deset ljudi

Sva četiri regiona Ilinoisa, uključujući i njegov najkritičniji severoistočni deo u koji potpada i Čikago, spremni su da do kraja maja pređu u treću fazu postepenog otvaranja države.

Guverner Ilinoisa J.B. Pritzker rekao je da grad i njegova predgrađa do pre nekoliko dana nisu imala takve izglede, pre svega zbog i dalje visoke stope infekcija KOVID19.

“U ponedeljak je stopa pozitivnih slučajeva na koronavirus u svim regionima bila na 22,3 odsto -a da bi se prešlo u sledeću fazu popuštanja mera trebalo bi da bude ispod 20 odsto, što i očekujemo tokom narednih 14 dana kada bismo mogli da pređemo na sledeći deo petofaznog plana ponovnog otvaranja države”, objasnio je guverner.

NAJAVIO OTVARANJE ILINOISA: Čikago se vraća u kolosek

Prelaskom na fazu 3 doći će do velikih promena u svakodnevnom životu: kancelarije, proizvodnja, saloni i maloprodajni objekti se mogu ponovo otvoriti, a biće dozvoljena okupljanja do deset ljudi.

Da bi se iz treće faze prešlo u četvru, preduslov je da prođe još 28 dana i da broj novozaraženih nastavi da opada.

U toj fazi će početi da rade restorani, barovi i škole, a okupljanja će biti dozvoljena za 50 ili manje ljudi.

Poslednja, peta faza biće moguća po dobijanju vakcine, kada u dužem vremenskom periodu ne budemo imali nove slučajeve infekcije virusom.

Onima koji bi da svoje regione otvore pre nego država donese takvu odredbu, preti se uskraćivanjem saveznog finansiranja.

“Okruzi i lokalne samouprave koje pokušaju da se se ogluše o državnu uredbu „ostanka kod kuće“, neće dobiti pomoć od FEMA-e za nadoknadu štete od pandemije koronavirusa. Lokalna i državna policija Ilinoisa mogu i preduzimaće akcije”, objasnio je Pritzker.

IZVOR: Serbian Times/ blockclubchicago.org FOTO:

Advertisement