Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO PROSLAVIO USKRS: Pune crkve sinoć i večeras, u njima mnogo dece i mladih bračnih parova…budućnost je svetla! (FOTO GALERIJA)

Najveći hrišćanski praznik vaskrsenja Hristovog obeležen je u svim pravoslavnim hramovima u Čikagu i okolini. Vaskršnje liturgije u nekim crkvama počele su još sinoć u ponoć, nastavljenje bdenjem, da bi se najviše vernika iskupio na jutarnjim liturgijama, koje su po tradiciji potrajale duže od uobičajenog, zbog broja onih koji su se pričešćivali.

Svetinje su bile dupke pune, blistale u punom sjaju ukrašene vaskršnjim dekoracijama i korpicama punim šarenih jaja koje su spremile vredne domaćice.

Ono što raduje jeste veliki broj dece i mladih bračnih parova koje smo videli na liturgijama, koje su svojim pojanjem dodatno uveličali crkveni horovi.

U crkvi Svetog Stefana Dečanskog bilo je svečano, a paroh Aleksandar Petrović, popularni otac Aca, nakon odslužene liturgije održao je još jednu nadahnutu i nezaboravnu besedu, podsećajući nas na simboliku i značaj uskrsnuća Hristovog u životu svakog vernika. On je spojio istoriju i veru, tradiciju i život novog vremena, apelujući na prisutne da iskoriste današnji dan i razmisle o suštini našeg postojanja na ovom svetu.

Među brojnim parohijanima našao se i sada već redovni gost crkve, NBA košarkaš Nikola Vučević, skupa sa trudnom suprugom i dva sina. Iako je za njega ova sezona završena pre dva dana, ostao je u Čikagu da proslavi Uskrs. Na naše pitanje da li će i sledeće sezone igrati za lokalne Bulse, odgovorio je da bi on lično voleo, ali da će se sve znati u narednih nekoliko dana.

Posle liturgije i pričešća proglašeni su pobednici na konkursu za najlepši likovni rad na temu Uskrsa, a mlade umetnice dobile su i prigodne poklone. Prvo mesto osvojila je Nikolina Milutinović, drugo Andrea Brkić, a treće Anđelija Petrović. Njihove radove ocenjivali su njihovi stariji drugari.

Na sinoćnjoj Vaskršnjoj liturgiji i bdenju u Staroj crkvi Svetog vaskrsenja na Palmer ulici sinoć se okupio veliki broj vernika, koji su zajedno sa svojim parohom Lukom Lukićem obeležili najveći praznik onako kako dolikuje.

Lepo je bilo i u poslednje vreme veoma aktivnoj crkvi Svetog Nikole, u kojoj, pod upravom sveštenika Nemanje Tešića, raste jedna nova generacija kojoj izgleda ništa nije teško. Tako su junaci naših prethodnih tekstova, devojčice i dečaci koji pohađaju treninge košarke i karatea, igraju folklor i idu na časove glume, jutros su u crkvi sve prisutne oduševili – svojom pesmom.

Kasko stvari stoje, ova parohija ne treba da brine za svoju budućnost, jer će one starije, sada je već sigutrno, imati ko da nasledi.

Poslušajte i pogledajte kako je to izgledalo u crkvi Svetog Nikole…

Po tradiciji praznik vaskrsa proslavlja se tri dana, tako da će u svim hramovima sveta liturgija biti služena i sutra i prekosutra, od 9 ili 10 čsova, u zavisnosti od parohije.

Tekst/Foto/Video: Antonije Kovačević Foto/Video: Slađana Veljanovska Aleksić / Stara crkva Svetog vaskrsenja

PROČITAJTE JOŠ:

SRBIJA DO ARKTIKA: Srđan je prvi Srbin koji je na Severnom polu postavio našu zastavu! (FOTO)

TUŽNA VEST NA VELIKU SUBOTU: Preminula majka srpskog patrijarha Porfirija

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)