Chicago, IL
43°
Mostly Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 36°F
Wind: 13mph WNW
Humidity: 45%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
45°F
46°F
48°F
48°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
48°F / 37°F
54°F / 46°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO ČUVA SRPSKU PESMU: Prvi festival pevačkih grupa počinje borbu za srpski jezik, nastupaju Srbi rođeni u Americi!

Folklorni ansambl “Oko sokolovo” organizovaće 16.marta u Čikagu Prvi Festival pevačkih grupa, a program u sali crkve Svetog vaskrsenja Hristovog na Redvud drajvu počinje od 7 PM.

Osnovna ideja festivala je da promoviše tradicionalnu pesmu kao poseban izraz srpske tradicije, ističe Milan Andrijanić, upravnik i koreograf ansambla “Oka sokolovog”:

– Pesma je starija od igre i ima svoje specifičnosti koje izražavaju osobenosti duhovne kulture jednog naroda. Svaki kraj, selo, zaseok u Srbiji, ili bolje rečeno, u srpskim krajevima, ima različitu pevačku tradiciju. Kako po svom sadržaju, tako i po svom obliku i stilu. Naša je želja da Festival postane tradicionalan i da omogući široj publici da se upozna sa tradicionalnom pesmom, koja je zaboravljena i manje zastupljena u javnosti, zahvaljujući poplavi novokomponovane muzike i njenom monopolu u medijima. Otuda i naziv Festivala. Naša je obaveza da pesmu čuvamo, kao najveće blago i da je ostavimo u nasleđe budućim generacijama kao svojevrsno zaveštanje, ističe Andrijanić, pa dodaje:

-Posebnost Festivala je što će pesme izvoditi pevači koji su skoro svi rođeni u Americi. Na taj način želimo da ukažemo na lepotu srpskog jezika, da podstaknemo mlade da govore naš jezik i da kroz pesmu, kao posebno ispoljavanje, osete svo bogatstvo tog jezika.

SAČUVATI JEZIK: Milan Andrijanić, upravnik ansambla “Oko sokolovo”

Na Festivalu će učestvovati pevačka grupa Ansambla “Oko sokolovo”, pevačka grupa Ansambla “Dukati i biseri”, Pevačka grupa “Moravac” iz Brukfilda, Mira Brankov sa sinovima, đakon Jovan Aničić, pevačka grupa “Šumadija” iz Milvokija.

Prihod od ulaznica i donacija biće poslat kao pomoć za završetak radova na srpskoj pravoslavnoj crkvi preobraženje Hristovog u Punta Kani u Dominikanskoj Republici.

Tekst: Serbian Times Foto: Folklorni ansambl “Oko sokolovo”

YOU MAY LIKE