Chicago, IL
37°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 14mph S
Humidity: 45%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
37°F
36°F
34°F
34°F
32°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 52°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ČETIRI VELIKA PRIZNANJA ZA 4 GODINE: Novi Sad ušao na Uneskovu listu kreativnih gradova!

Grad Novi Sad je u poslednjih sedam godina uspeo da dobije četiri najznačajnija svetska priznanja u četiri kategorije, kao Evropska prestonica kulture, najbolja organizacija nagrada „Melina Merkuri“, najbolji evropski trend brend u Drezdenu i kao kruna, nagrada Uneska za „Kreativni grad u oblasti novih savremenih medija“.

Srpska Atina je stala rame uz rame sa svetskim gradovima u Uneskovoj listi kreativnih gradova kao što su Linc, Lion, Modena, Toronto. Tu mrežu od 350 gradova spaja razvoj kulturnih industrija na lokalnom nivou i međunarodna saradnja.

Time je Novi Sad učvrstio poziciju kao centar kulture i inovacija, gde je kreativnost prepoznata kao strateški faktor za održivi urbani razvoj.

„Grad koji ima veliku tradiciju u kulturi koji se ovekovečio i ostvario kroz titule evropske prestonice kulture, a ovim legatski nastavio da postavi sebi jedan novi podsrek i viziju ukupnog razvoja savremenog grada u oblasti kulture. U tom smislu je pokazao šta znači kada se postavi jedan strateški okvir koji je u Novom Sadu od 2016. do 2026. koji ima svoje ciljeve a onda su ove nagrade evropskog i svetskog karaktera praktično rezultati koji nisu sami po sebi ciljevi nego posledica“, kaže Nemanja Milenković iz Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture

PROČITAJTE VIŠE:

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ prepoznala je važnost projekta „Novi Sad, prestonica kulture”.

„To pokazuje promenu Srbije u svetu, odnosno našeg imidža. Mi pored Novog Sada imamo i Vranje koji je prepoznato kao Unesko grad za muziku. To je promena Srbije i percepcija Srbije u svetu, da smo mi jedna zemlja zasnovana na inovacijama, talentima, znanju, kreativnosti. Želimo da tako ostanemo prepoznati u svetu“, ističe savetnica predsednice Vlade RS za Kreativne industrije Bojana Višekruna.

Kaleidoskop kulture, Umetnički dočeci Nove godine, jedanaest Kulturnih stanica smeštenih u obnovljenim industrijskim objektima, nekadašnjim Domovima kulture, Mesnim zajednicama, streljanama, samo su neki od toponima Novog Sada već prepoznatljivi na svetskoj mapi kulture.

POVEZANE TEME:

ALEKSANDAR ODRŽAO LEKCIJU HUMANOSTI: Donirao krv čak 128 puta, a iza njegovog gesta krije se tužna porodična priča!

POTRESNA PRIČA IZ NOVOG SADA: Devojka pomogla beskućniku i ostala šokirana kada je saznala o kome je reč!

ILON MASK ODUŠEVIO SRBE: Pogledajte šta je američki milijarder objavio, i to na ćirilici! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE