Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

ČETIRI MEDALJE ZA SRPSKE ĐAKE: Veliki uspeh srednjoškolaca na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi!

Na 54. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana kao onlajn takmičenje, srednjoškolci iz Srbije osvojili su četiri bronzane medalje.

Medalje su osvojili učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Uroš Poleksić (3. razred), Dimitrije Gligorovski (4. razred) i Đorđe Parojčić (3. razred) i učenica 3. razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada Dunja Vuković.

Mentori ekipe su bili prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Zemlja koja je organizovala ovogodišnju Olimpijadu je Kina, odakle su bili i autori svih devet zadataka. Učestvovalo je 326 takmičara iz 83 zemlje. Takmičenje je održano od 10. do 18. jula.

Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu, gde je održano i samo takmičenje za našu ekipu. U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević (PMF Novi Sad) i Filip Koldžić (student TMF-a u Beogradu), kao i dr Irena Novaković (IHTM). Učešće ekipe su finansijski i organizaciono pomogli: Srpsko hemijsko društvo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Srpsko hemijsko društvo
Foto: Printscreen Facebook / Српско хемијско друштво Serbian Chemical Society

YOU MAY LIKE