Connect with us

aktuelno

ČEŠKI PREMIJER: Miloš Zeman se izvinio Srbiji u lično ime, a ne kao predsednik!

Published

on

Premijer Češke Republike Andrej Babiš izjavio je da se predsednik Miloš Zeman za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine izvinio srpskom narodu u svoje lično ime, kao građanin, a ne kao predsednik Češke.

“Sigurno to nije bio za njega lak trenutak, izvinio se kao građanin Miloš Zeman. Razumem da to odlučivanje (da Zeman kao premijer odobri NATO bombardovanje) za njega nije bilo lako”, kazao je premijer Babiš danas u Lisi nad Labom, prenosi agencija Beta.

Češki premijer izjavio je da je juče na iznenadnom sastanku sa predsednikom Zemanom, razgovarao o dvodnevnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pragu i o vakcinaciji protiv kovid-19.

Prethodna Zemanova inicijativa 2019. godine kada je tokom posete Beogradu kazao da će pokrenuti povlačenje češkog priznanja Kosova, iako je unapred bio jasan negativan stav češke vlade, koja po češkom Ustavu jedina kreira i odgovorna je za spoljnu politiku dok tu predsednik nema ovlašćenja, izazvala je u Češkoj kontroverze, između ostalog i zato što je Srbiji samo dao lažne nade.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/788239441831069

Za razliku od povlačenja priznanja Kosova Zemanovo izvinjenje za bombardovanje u Češkoj primljeno je mahom sa simpatijama kao lično priznanje krivice što kao premijer nije imao hrabrosti da kaže ne bombardovanju SR Jugoslavije, posebno što je mogao tada da računa na podršku opozicione desnice i njenog lidera Vaclava Klausa i češke javnosti čija većina je tada bila protiv bombardovanja.

“Srbi su narod koji je prošao kroz veoma težak period i rekao bih da je svaka podrška u redu. Nekakva intervencija svetske zajednice u to vreme je bila nužna. Imam simpatije za Srbe zato što su ostali bez dela teritorije na kojoj se odigravao veliki deo istorije Srbije”, kazao je o izvinjenju predsednik Odbora za spoljnu politiku donjeg doma parlamenta socijaldemokrata Ondžej Veseli.

Zemanovo izvinjenje češki zvaničnici vide i kao gest koji može da doprinese dobrim odnosima Češke i Srbije a ulog predsednika Zemana u te odnose pohvalio je i šef češke diplomatije Jakub Kulhanek, upozorivši inače kao i danas Babiš da je to izvinjenje u lično ime a da je prošlost na Zapadnom Balkanu tako komplikovana da se treba izvinjavati ne za jednu nego desetine nepravdi.

Sami Česi ali i partneri Češke u Evropskoj uniji navikli su na ponekad kontroverzne izjave ili inicijative predsednika Zemana i određuju se prema njima u skladu sa tim da li ih je razmotrio i dobio saglasnost češke vlade koja je nadležna i odgovorna za spoljnu politiku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / CNN Prima NEWS

Advertisement