Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

CEREMONIJA U NJUJORKU: Đurić uručuje Marini Abramović orden za zasluge u oblasti kulture!

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u Njujorku će uručiti umetnici Marini Abramović zlatnu medalju – orden, koji je u februaru dobila od predsednika Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulture, posebno performansa.

U čast Marine Abramović, ali i 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, u njujorškom oblakoderu Hadson jards održava se prijem, a među zvanicama su Elizabet Milard, glavna zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Peni Abejvardina, komesarka za međunarodne odnose u kancelariji gradonačelnika Njujorka i zvaničnici države Njujork, kao i predstavnici srpske dijaspore.

Marina Abramović smatra se jednom od najznačajnijih performans umetnica sveta. 22. oktobra primila je na ceremoniji u Ovijedu najprestižniju kulturnu nagradu Španije – nagradu princeze od Asturije. U svom obrazloženju, žiri je naveo da hrabrost Marine Abramović, njena posvećenost apsolutnoj umetnosti i privrženost avangardi, pružaju dirljiva iskustva koja zahtevaju intenzivno učešće gledaoca, što je čini jednim od najinspirativnijih umetnika svog vremena. Izložbu Marine Abramović “Čistač” u Beogradu krajem 2019. godine posetilo je oko 62.000 ljudi.

A oni koji u sredu budu prolazili Tajms skverom moći će da, između podneva i ponoći, vide bilbord sa kratkim videom o 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Država. Video od 16 sekundi biće re-emitovan na svaka 3 minuta.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi Srbije i Amerike počeli su potpisivanjem dva ugovora 14. oktobra 1881. godine. Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora Trovački ugovor i Konzularnu konvenciju.

Državni sekretar Entoni Blinken je 14. oktobra ove godine ​na Tviteru napisao da dve zemlje imaju zajedničku istoriju prijateljstva i dubokih kulturnih veza.

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, Marko Đurić je izjavio da, kao ambasador Srbije u SAD, može da bude zadovoljan pošto je poverenje između Srbije i Amerike “u porastu” kao i da se odvija saradnja na brojnim poljima, te da u Vašingtonu postoji razumevanje za “multivektorsku” politiku Srbije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / TED

YOU MAY LIKE