Chicago, IL
30°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 61%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
30°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

CEO ŽIVOT ŽIVELA U LAŽI: DNK potvrdio da njeni roditelji nisu njeni, suđenje s bolnicom zbog zamene beba!

Javnost u celoj Crnoj Gori potresla je ovih dana priča o zameni beba u porodilištu Opšte bolnice Kotor 1978. godine. Tekst o tome je prvo objavio tivatski portal Bokanews, a potom svakodnevno prave priče i drugi mediji. Mnogi i u potrazi za senzacijom. Ali, možda će sve pomoći da mlada žena, koja je kao beba zamenjena u porodilištu u Kotoru, pored dobijenog sedmogodišnjeg sudskog postupka, dođe do svojih bioloških roditelja.

Ona danas živi u Švajcarskoj i zastupa je poznati novski advokat Vukašin Šimrak. Ispričao je medijima da je ona prilikom rođenja svog prvog deteta saznala da ima različitu krvnu grupu od roditelja i svoje sestre, i to je navelo na sumnju. Odlučila je da uradi DNK i uz podršku sestre, uspela je da u to ubedi roditelje. Rezultat DNK analize potvrdio je njene sumnje – da njeni roditelji nisu biološki.

Sudski postupak je trajao sedam godina, jer, prema navodima Šimraka, Bolnica Kotor uporno nije dostavljala dokumentaciju, koja je navodno izgorela u požaru.

Novskom portalu je ovim povodom izjavu dao direktor kotorske bolnice dr Davor Kumburović, koji je prvo izrazio iskreno žaljenje što je do ovog događaja došlo u ovoj ustanovi, nezavisno od toga što je to, kako kaže, bilo pre 45 godina. Izražava i empatiju prema osobi koja je lično, ali i njena porodica, doživela traumu koju će nositi do kraja života.

„Sam sudski postupak je počeo mnogo pre nego što sam ja došao na čelo bolnice, i jedino što sam kao odgovoran čovek mogao uraditi bilo je da u celosti i efikasno ispoštujem presudu. To sam i uradio, iako to nije bilo lako u ovim finansijskim okolnostima, ali sam cenio i na etičkoj ravni da to mora imati prioritet. Žao mi je što je taj postupak uopšte i vođen, jer se radilo o jasnoj situaciji, i što se nije ranije ušlo u ono što je oštećenoj i najvažnije – da se prizna greška i otkrije puna istina. U tom kontekstu, u meri u kojoj je to moguće, bolnica će sarađivati u rasvetljavanju slučaja, uz napomenu da imamo ograničenja zbog gubitka dela dokumentacije tokom požara“, napominje dr Kumburović.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Dodaje da nije detaljno upoznat sa sistemom koji se tada koristio prilikom porođaja i označavanja beba, pa ne može ni da ulazi u objašnjenja što je i gde pošlo naopako.

“Međutim, nezamislivo mi je da bi se to moglo danas desiti. Naime, danas se odmah nakon porođaja, pred majkom, stavlja narukvica sa istim jedinstvenim brojem majci i bebi, tako da tu ne može doći do zabune”, tvrdi on.

Inače, uz pomoć matičara u tom periodu NN i njen advokat Šimrak su saznali da je bilo 15 porođaja, a prilikom jednog je beba preminula. Sud je zahtevao čak tri puta da se radi DNK analiza i brojna psihijatrijska veštačenja.

Prvostepenom presudom dosuđeno je da Bolnica Kotor isplati 250 hiljada evra materijalne nadoknade, a potom u žalbenom postupku, Viši sud umanjuje taj iznos, pa dosuđuje 40 hiljada, a po 15 hiljada ocu i sestri, navodi portal novski.me. Za majku se vodi poseban postupak koji je još u toku, jer se usled emotivnog rastrojstva razbolela i nalazi se na lečenju. Ovi iznosi sa kamatama, ukupno su oko 100.000 evra, mada u poređenju sa sličnim slučajem i presudom u Francuskoj to nije ni deseti deo, navodi Šimrak.

Njegova klijentkinja, kaže, nastavlja borbu i nikakva materijalna nadoknada i presuda ne mogu biti satisfakcija za traumu koju je doživela ona i njena porodica.

POVEZANE TEME:

OSTAVILA DETE OCU ISPRED ZGRADE? Uhapšena majka napuštene bebe u Kragujevcu!

MONSTRUOZAN ZLOČIN U BRITANIJI: Medicinska sestra godinama trovala bebe, ubila čak sedam novorođenčadi!

PREMINULA BEBA U ŠABAČKOJ BOLNICI: 10 sati nisu primetili da se beba nagutala plodove vode i mekonijuma!

Izvor: Nova
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE