Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

CENA SITNICA: Hrvatska prodaje ostrvo u Jadranskom moru!

Privatna ostrva u Jadranu, od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju.

Jedno od njih je Mali Kosmač, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u malom mestu Vinišće, koje se prodaje za 700.000 evra, a iz agencije za nekretnine kažu da bi cena mogla da poraste i do milion evra, objavila je zagrebačka N1.

Ovo ostrvce, površine od 5.000 kvadratnih metara, u privatnom je vlasništvu starosedeoca iz Vinišća, a na prodaji je od 2016. godine i još uvek nije našlo novog vlasnika. Iz agencije za nekretnine kažu da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana, ali kada shvate da prostornim planom nije dozvoljena gradnja i kada se upoznaju s propisima prostornog plana – brzo odustanu.

Ostrvo je okruženo oštrim stenama, te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Iz Splitsko-dalmatinske županije navode da je pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom. Meštani su podeljeni u pogledu prodaje, pri čemu jedni smatraju da ono što se mukotrpno sticalo ne bi trebalo rasprodavati, naročito strancima, dok drugi nemaju ništa protiv prodaje ni protiv toga da takva imovina “ode” u ruke stranaca.

Hrvatska ima 1.244 ostrva, ostrvaca, hridi i grebena, od čega je 66 naseljeno. Mala ostrva su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE