Connect with us

Srbija

ČAROBNE FRULE OD ŠLJIVE KRALJEVAČKE: Srce drveta krije tajnu srpskog zvuka koji je obišao svet! (FOTO)

Published

on

Pavle Obradović iz sela Čukojevac kod Кraljeva jedan je od najpoznatijih graditelja frula iz čije radionice je izašlo na hiljade modela ovog instrumenta, a umilni zvuci razležu se svim kontinentima. Neumorno pravi frule preko dve decenije, a predstavljajući se na najvećim srpskim saborima stekao je majstorsko pismo. Ipak, kako kaže – nije svako drvo za sviralo.

“Stablo šljive, bagrema ili masline može poslužiti kao odličan materijal za pravljenje čarobne frule, mada u našem kraju u ravnici se oni teže nalaze, i ima ih na većim nadmorskim visinama. Pokazalo se da najleše zvuke izlaze iz šljivovog drveta. Кada se frula pravi, građa se mora izvaditi iz samog srceta drveta, sušiti napolju na promaji, a da bi se dobio oblik drvo se obradi na strugu, i najbitnije je da nije sirovo”, rekao je za RINU ovaj dugogodišnji majstor pravljenja frule.

Pavle za svaki zvuk i tonalitet zna koja je dužina i prečnik drveta potreban i za svaki prst ima standard.

“Mora da se napravi sklad rupica sa razmerom same frule kako bi tonalitet bio lep, jer zahtevaju određenu kubaturu vazduha. Sve se radi po knjizi, zna se kolika rupa mora biti, recimo za palac je 195 milimetara, ja sve radim prema tablici koju sam sam ispisao. Sveže napravljena frula mora se dva puta prokuvati i to jednom u maslinovom ulju, drugi put u vosku, kako bi se popunile sve pore koje ima, ali i zaštitila da potraje duže, a ostane isti zvuk”, kazao je Obradović

Napraviti dobru frulu je izuzetno težak posao, a najzahtevniji deo svakako je pisak koji može biti od raznog drveća ali mora biti od čvora, kako bi bio čvrst kao kamen i potrajao mnogo godina.

“Najčešće se koristi bor koji je masan i nikada ne trune, dugovečan je. Da bi se napravila jedna dobra frula neophodno je da prođe oko dva dana, ja volim da kažem “dve nadnice”, ali ako imaš pripremljen materijal. Malo ko zna da se frule sklapaju iz dva dela da bi mogle da se štimuju, kada je hladno vreme ona je tiha i orkestar ne čuje, vi je naštimujete, time je pojačavate i onda je to druga priča”, dodao je Pavle.

Dugo će Pavlove frule i melodije iz njih zadirkivati mnoga srca, ne samo ibarskom dolinom već širom sveta.

Inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta, učenici svrljiške srednje škole patentirali su nešto sasvim novo! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Saturday, April 17, 2021

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement