Connect with us

Srbija

ČAROBNA ISPOSNICA SVETOG SAVE: Može joj se prići jedino peške, a evo kako je izgrađena (FOTO)

Published

on

Strma stena i pećina na Кablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva.

Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem. Ipak, težak prilaz ne sprečava verujući narod da obiđe ovu svetinju naročito za vreme liturgije koju tokom letnjih meseci ovde služi bratstvo iz manastira Preobraženje.

„Pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara je put koji vodi preko stena, kao prirodne stepenice. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću. Кako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju, zato je ova crkva posebna“, rekao je za RINU, Goran Nikolić iz TO Čačak.

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popenjete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

„Ono što preporučujemo jeste da se do ove crkve penje u toku letnjih meseci, jer kiša i blato otežavaju uspon i može da bude veoma opasno“, rekao je Goran.

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji osim pravoslavnih svetinja ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Кablar.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement