Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 13mph S
Humidity: 85%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
55°F
55°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
46°F / 32°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By admin

BURAN SASTANAK SB UN O KOSOVU: Srbija iznela niz optužbi protiv Prištine, stalne članice podeljene!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio prištinske vlasti da sabotiraju napore Beograda i drugih aktera u briselskom dijalogu sa krajnjim ciljem progona Srba sa Kosova.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je na sednici u Njujorku rekao da Priština “aktivno radi na postavljanju administrativnih prepreka, preduzimajući mere koje nisu dogovorene u briselskom dijalogu”.

“Neodgovornim ponašanjem Priština sabotira napore ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih uključenih aktera iz međunarodne zajednice, sa namerom da postigne dva cilja. Prvi cilj je izbegavanje sprovođenja preuzetih obaveza, a drugi, krajnji i daleko alarmantniji je zastrašivanje, marginalizacija i progon Srba”, kazao je Selaković.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, Selaković je naveo da Priština primenjuje politiku reciprociteta, “dobro osmišljenu malicioznu strategiju koja nažalost nije samostalno smišljena”.

“Stalno insistiranje na međusobnom priznanju kao centralnom delu dijaloga demonstrira suštinsku nespremnost rukovodstva u Prištini za pronalaženje bilo kakvog kompromisnog rešenja”, rekao je šef srpske diplomatije.

On je optužio kosovske vlasti da “jednostranim potezima svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva”.

“Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti (na Kosovu) i situacija nije onakva kakva je predstavljena u (Guterešovom) izveštaju. Jednostranim potezima Priština nastavlja da svesno i sistematski doprinosi etničkim podelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih incidenata od početka godine”, kazao je Selaković.

Naveo je da Priština “svesno potpiruje međuetničke tenzije, koristeći sve raspoložive metode”.

“Priština je fokusirana na ono što se desilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu danas žive. Srbe i dalje zastrašuju na različite načine, primoravaju ih da napuste sela i gradove, i obeshrabruju pokušaje raseljenih da se vrate”, rekao je Selaković.

Dodao je da prištinske vlasti “planski rade na tome da uklone i izbrišu što je više moguće kulturnog i nacionalnog diverziteta koji još opstaje”.

“Neophodna je istinska politička volja međunarodnih činilaca i Prištine, kako bi se stvorili uslovi za početak kraja diskriminacije na nacionalnoj osnovi i zajednički život u južnoj srpskoj pokrajini”, kazao je Selaković.

On je rekao da Srbija “ni na koji način ne može da obuzda revolt koji vlada među nealbanskim stanovništvom”na Kosovu, jer su protesti građana “bunt protiv dugogodišnjeg institucionalnog nasilja i obespravljivanja”.

“Uprkos svemu, Beograd je dosledno opredeljen za politiku mira, pomirenja i regionalne saradnje koju sprovodi srpsko rukovodstvo, vođeno vizijom izgradnje zajedničke i prosperitetne budućnosti Balkana”, naveo je.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Beograd “neprihvatljivo da se trenutne geopolitičke okolnosti koriste da se jednim potezom precrta ono na čemu je godinama mukotrpno rađeno”.

“Beograd je institucionalno od samog početka uključen u dijalog, dok je posvećenost druge strane varirala i varira u zavisnosti od političke opcije koja je na vlasti”, dodao je Selaković.

Srbija “izuzetno poštuje” aktivnosti Unmika na Kosovu, ali ta misija još nije postigla svoj glavni cilj, miran i normalan život za sve građane Kosova, naveo je Selaković i dodao da se Beograd zalaže za nastavak delovanja Misije UN u nesmanjenom kapacitetu.

Oštra rasprava Selakovića i Gervale Švarc

Selaković je na sednici Saveta bezbednosti UN (SB UN) optužio šeficu kosovske diplomatije Doniku Gervalu Švarc da je iznela više “brutalnih laži”.

Tokom rasprave na sednici SB UN povodom novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Gervala Švarc je uzvratila Selakoviću, navodeći da mu je teško da spomene njeno devojačko prezime Gervala, jer je Beograd preko službi bezbednosti Srbije organizovao ubistvo njenog oca Jusufa Gervale.

Selaković je rekao da je “jedna od brutalnih laži” koje je Gervala Švarc izgovorila večeras pred SB UN to da predstavlja “najmlađu demokratiju u Evropi”.

“Da li ste čuli za demokratiju u kojoj je ljudima zabranjeno glasanje? Srbima na Kosovu je dva puta zabranjeno glasanje ove godine”, kazao je Selaković.

Povodom izjave Gervale Švarc da je 90 odsto vozila sa srpskim registarskim tablicama preregistrovano, Selaković je rekao da na severu Kosova ima više od 9.000 vozila sa srpskim tablicama, od kojih su samo dva preregistrovana na kosovske registarske oznake.

“Da li je to dva odsto? To je najbolji primer koliko su ove laži brutalne. Čuli smo i da je veoma opsednuta (predsednikjom Srbije Aleksandrom) Vučićem, devet puta pomenula je njegovo ime. Rekla je da Srbija priprema agresiju, a nije rekla šta radi Priština. Zar nije priprema za agresiju kada gurate van Kosova ono što je ostalo od Srba na Kosovu”, upitao je Selaković.

Povodom izjave Gervale Švarc da Vučić promoviše nacističke ideje, Selaković je rekao da je vlada Kosova “pripremila renoviranje kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici i da je prevarila EU da podrži taj projekat”.

“Deva je bio saradnik nacista u Drugom svetskom ratu, to je jasna promocija nacističkih ideja”, naveo je.

Selaković je negirao i tvrdnju Gervale Švarc da Srbija krši postignute sporazume, navodeći da to “naravno nije tačno” i dodajući da je prošlo 3.470 dana od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, što je predviđeno tim dokumentom.

“Kad lažete, lažite tako da ljudi mogu da vam veruju”, rekao je Selaković šefici kosovske diplomatije.

Reagujući na Selakovićev govor, Gervala Švarc je kazala da je njemu teško da spomene njeno devojačko prezime Gervala, jer je “Beograd preko službi bezbednosti Srbije organizovao i izvršio ubistvo njenog oca Jusufa Gervale, novinara, pesnika i muzičara njenog strica i jednog aktiviste iz Gnjilana”.

“To prezime je velika tamna mrlja u svesti Srbije”, kazala je Gervala Švarc.

Ona je rekla kako neće trošiti mnogo vremena da reaguje na izjave srpskog ministra jer ceni vreme koje ima SB UN, “organ koji je i danas vrlo intenzivan u zaustavljanju jednog bezrazložnog i agresivnog rata”.

“Preporučila bih svakome ko nije mnogo ubeđen u istinu da ne sluša gospodina Selakovića niti ministarku spoljnih poslova Kosova, prosto pročitajte međunarodne izveštaje, počnite najnovihim izveštajem OEBS-a, izveštajem EU o napretku, čitajte šta piše u izveštajima međunarodne zajednice sa terena na Kosovu”, kazala je Gervala Švarc.

Navela je da “nikada ne bi pokušala da prevari diplomate u SB UN, jer ceni taj organ”, ali da “ne bi želela da dozvoli ni da ih drugi prevare”.

“Pročitajte izvore za koje znate da govore istinu o napretku na Kosovu, o problemima na Kosovu i to šta se dogodilo u prošlosti ili se događa sada i procenite kakva može biti budućnost”, poručila je Gervala.

Ona je navela da je stremljenje prištinskih vlasti da pruže “bolju budućnost svim građanima” Kosova.

“Pravo glasa na Kosovu je garantovano Ustavom za svakoga, nije podeljeno na pravo glasa Albanaca, Srba, Turaka, Bošnjaka i drugih. I to pravo je ostvareno od svakog građanina Kosova na parlamentarnim izborima u februaru 2021. i lokalnim izborima u oktobru 2021. godine”, kazala je Gervala Švarc i pozvala učesnike sednice da pročitaju izveštaje evropskih posmatrača izbora.

Stalne članice Saveta bezbednosti UN različito o Kosovu

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) su na sednici o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) izneli različite stavove o rešavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, predstavnik SAD je rekao da je potrebno “ozbiljno i hitno angažovanje” dve strane u dijalogu kako bi bila postignuta sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, zasnovana na uzajamnom priznanju.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, predstavnik SAD je kazao da Vašington “snažno ohrabruje” Srbiju i Kosovo da ne podižu tenzije, da se fokusiraju na napredak u dijalogu i da izbegavaju zapaljivu retoriku.

Naveo je da je Unmik imao važnu ulogu u održavanju mira u prošlosti, ali da je misija UN u međuvremenu postala suvišna.

“Razočarani smo što SB UN nije više učinio na ukidanju Unmika, s obzirom da imamo mnogo važnije prioritete”, dodao je.

Predstavnik SAD je rekao i da nema potrebe održavati sednice SB UN o Kosovu na svakih šest meseci, već na godinu dana.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Kosovo ostaje “ključna tačka tenzija” na Balkanu i dodao da stanje zahteva “temeljnu pažnju” SB UN i međunarodne zajednice.

On je kazao da je zbog toga neophodan nastavak angažmana Unmika, kao “najvažnijeg garanta bezbednosti” na Kosovu.

Nebenzja je kazao da od 1999. na Kosovu postoji “kontinuirano kršenje prava Srba” i da se podstiče “atmosfera mržnje prema Srbima”.

Ponovio je da je statusno neutralna pozicija Brisela u dijalogu pod znakom pitanja.

“Niko nije pokušao da primora Prištinu da primeni postignute sporazume, ni Evropska unija kao medijator”, naveo je Nebenzja.

Nebenzja je kritikovao zapadne zemlje, rekavši da “postupaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji” i da “nastavljaju da pripremaju alternativne opcije za rešenje u korist Prištine”.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine “od ključnog značaja” i dodao da London pruža punu podršku dijalogu pod okriljem EU.

On je rekao da “pozdravlja povećano angažovanje” Prištine u vezi sa manjinskim zajednicama, i dodao da je dijalog između zajednica “ključan za stabilnost Kosova kao multietničke države”.

Naveo je da London ohrabruje prištinske vlasti da nastave takav angažman, naročito sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu radi rešavanja otvorenih pitanja.

Britanski predstavnik je naveo da je Unmik imao važnu ulogu u napretku Kosova, ali da je situacija danas neprepoznatljiva u odnosu na 1999. godinu, kada je misija UN započela rad. Dodao je da je zato “vreme da se temeljno preispita oblik delovanja i uloga” Unmika na Kosovu.

Predstavnica Francuske je ukazala na važnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine, navodeći da od nje zavisi budućnost EU.

Ona je ukazala da svi postignuti sporazumi treba u potpunosti da budu primenjeni i dodala da treba da budu izbegnuti jednostrani potezi koji mogu da podignu tenzije.

“Pozivamo obe strane da pokažu konstruktivan duh, naročito kada je reč o aktuelnim pitanjima poput energetike i registarskih tablica”, navela je predstavnica Francuske.

Predstavnik Kine je rekao da Peking podržava dve strane u nastojanju da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, i dodao da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije treba da budu poštovani u potpunosti.

On je kazao da Kina poziva obe strane, a naročito kosovske vlasti, da pokažu uzdržanost i da se uzdrže od jednostranih poteza.

Naveo je da SB treba da zadrži pažnju na kosovskom pitanju i da Unmik treba da nastavi rad u skladu sa Rezolucijom 1244.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / United Nations

YOU MAY LIKE