Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

BUJICE SU VEĆ ODNELE ŠEST: Sedma ‘Kućica na Drini’ stoji više od 10 godina, a ovo je njena tajna! (FOTO)

Simbol Bajine Bašte i Srbije jeste kućica izgrađena na steni i to nasred toka reke Drine. Njane fotografije obišle su svet, ali malo ko zna da je pre ove sadašnje brza Drina za ovih pola veka trajanja odnela čak šest kućica.

Dugo su neimari ovog neverovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na steni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom i u tome su uspeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga – primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali od nemilosrdne Drine.

„Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Кućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu koje se ne primenljeuju na kopnu“, rekao je za RINU Milan Savić Miško.

On je upravo i jedan od graditelja prve kućice, koja je nastala davne 1969. godine kao deo dečačke igre i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja, ali predstavljala je prekretnicu i predstavljala početak jedne izuzetne priče.

„U to vreme na tom mestu smo se okupljali, družili ali i skakali sa stene. U jednom momentu smo došli na ideju da nešto napravimo kako bi mogli da se sklonimo od vremenskih neprilika“, dodaje Milan.

Milan Savić Miško / RINA

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca. Od dečačke igde Кućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

“Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Кinezi su do početka pandemije bili među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji“, rekao je Miško.

Kućica na Drini tokom zime / RINA

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE