Connect with us

Dijaspora

BUĐENJE PRAVOSLAVLJA U AMERICI: Nikad punije crkve za Uskrs, u Nju Džersiju deca ulepšala praznik

Published

on

Srbi širom Sjedinjenih Američkih Država obeležili su ovih dana najveći hrišćanski praznik. Uskrs se slavio u bogomoljama i domovima naših ljudi od Istočne do Zapadne obale, a nakon tradicionalnih liturgija usledilo je darivanje i tucanje uskršnjim jajima.

Po kazivanju mesnih paroha SPC sa kojima je Serbian Times stupio u kontakt, crkve i manastiri odavno nisu bili tako puni kao za protekli praznik. Svugde gde postoje srpski hramovi narod se iskupio u velikom broju, a mnogi su krenuli na dalek put da bi Uskrs dočekali u nekoj od naših svetinja u Čikagu, Patersonu (Nju Džersi), Njujorku, Majamiju, Šarlotu, Nort Portu, Pisburgu, Ostintaunu, Klivlendu, Los Anđelesu, San Francisku, San Dijegu, Viskonsinu, Finiksu, Dalasu, Las Vegasu, Atlanti, Klirvoteru, St. Pitu, Minesoti, Solt Lejk Sitiju…i

U crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Patersonu otac Đokan Majstorović služio je liturgiju pred nikad većim brojem parohijana i njihovih gostiju.

NIKAD PUNIJA CRKVA: Otac Đokan Majstorović služio je Uskršnju liturgiju u Patersonu

-Hvala Bogu pa smo dočekali da se posle dve teške godine koje je obeležila bolest ponovo živi i zdravi okupimo i napunimo našu crkvu. Hristovo vaskrsenje je poseban praznik koji nosi veliku simboliku ponovnog rođenja, ovaj put duhovnog, iz čega bi svi trebali da izvučemo pouku. Posebno mi je drago da sam video dosta mladih i dece u našem hramu poslednjih dana, što budi nadu da se duhovna iskra pravoslavna još dugo, dugo neće ugasiti, kaže otac Đokan za naš portal.

Najmlađi parohijani su se potrudili da obraduju prisutne pesmom i nastupom folklorne grupe, a oni stariji su doprineli ponevši iz svojih domova uskršnja jaja i praznične ukrase.

Pogledajte kako je to izgledalo…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva crkve Svetog Jovana Krstitelja

Advertisement