Connect with us

aktuelno

BRNABIĆ: Apsolutno stavljena tačka na Rio Tinto!

Published

on

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je “apsolutno stavljena tačka” na istraživanje litijuma i bora u vezi kompanije Rio Tinto i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast.

Brnabić je rekla novinarima u Beogradu i da Vlada Srbije „ne namerava“ da bilo kojoj drugoj kompaniji da „istražna prava“. Ponovila je da je Vlada Srbije ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadari i da je ukinuta i Radna grupa.

Rekla je i da su već sutradan ukinuti i svi akti u vezi sa Rio Tintom „u smislu dozvola“.

“Dobili smo za to potvrdu i od ministarstva … i sve ostalo su zaista laži i nemam nameru da se više bavim tim”, rekla je ona.

Napomenula je da komapnija Rio Tinto nema više istražna prava.

“Ne vidim u ovom trenutku kako bi neka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava”, rekla je Brnabić.

Potvrdil je da će kasnije danas razgovorati sa predstavncima udruženja “Ne damo Jadar”.

Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit. Time su, po rečima Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

“Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali”, kazala je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen / Youtube @PjerMedia Info

Advertisement