Chicago
63°
Mostly Cloudy
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.6"Hg
UV index: 3
SatSunMon
41/30°F
55/43°F
52/43°F

Published 9 months ago

By admin

BRITANSKI VOJNI ANALITIČAR: Ukrajinci, uradite što i Hrvati u Oluji i preokrenućete rat!

Ukrajina se nada da će okupiti milionsku vojsku kako bi pokušala ponovno da preuzme teritoriju okupiran od strane Rusije, rekao je tokom vikenda ministar obrane Oleksij Reznikov. Njihove snage, dodao je, takođe su pokazale SAD-u da mogu dobro da iskoriste nove raketne sisteme većeg dometa, piše Jutarnji list. Britanski vojni analitičar savetuje Ukrajincima da prate primer Hrvata iz vremena operacije “Oluja”, ali pod uslovom da imaju dovoljno strpljenja.

Ali koliko god te tvrdnje zvučale impresivno, teško je poverovati da je Ukrajina još uvek sposobna za kontraofanzivu. Naime, koliko god bili dobri američki raketni sistemi HIMARS i britanski raketni sistemi M270, zasad ih nema ni približno dovoljno da bi osigurali značajnu prekretnicu u ratu. Za preokret u Ukrajini, ako se uopšte dogodi, najverovatnije će biti potrebno vreme.

Ideja o protivofanzivi je popularna u Ukrajini‘, rekla je Orisija Lucevič, istraživačica u „Chatham House“, a Kijev treba uveriti Zapad da, uz stalnu pomoć, ukrajinska vojska ima realne izglede da odbije ruske napade.

Zemlja je započela rat s vojskom od 125.000 vojnika plus 100.000 pripadnika nacionalne i granične straže, ali tvrde da će tu brojku podići na 700.000 plus 300.000 pripadnika paravojnih formacija. Ali i da mobilišu toliku brojku, ključno pitanje je koliko su dobro obučeni i spremni za ratovanje, piše Jutarnji.

Dosadašnja tromesečna bitka u Donbasu koštala je Ukrajinu mnogo žrtava, jer je Rusija prešla na taktiku iscrpljujućeg bombardovanja. Izvori ukrajinske vojne obaveštajne službe nedavno su rekli stručnjacima u istraživačkom centru RUSI da u proseku dnevno bude ubijeno 100 njihovih boraca.

Dodajte 300 ili 400 ranjenih dnevno, gubici bi mogli iznositi oko 15.000 mesečno – možda ukupno 35.000 do 45.000. Dodatnih 7200 ukrajinskih vojnika nestalo je od početka rata, procenila je zemlja u ponedeljak. Mnogi od tih gubitaka su u redovima najiskusnijih ukrajinskih snaga.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Potrebu za jačanjem ukrajinskih borbenih snaga dobro prepoznaje i Zapad. Britanija je počela obučavati ukrajinske regrute – 600 ih trenutno prolazi nekoliko nedelja osnovne obuke širom Ujedinjenog Kraljevstva – i postoji kapacitet za obuku 2400 odjednom, ukupno 10.000 svakih 120 dana, pod pretpostavkom da se britanska vlada drži obećanja premijera u odlasku Borisa Džonsona.

Strana vojna obuka

Vojna obuka je ključna za Ukrajince, ali uspešna protivofanziva zahtevaće više: stratešku upotrebu kombinacije oružja, sposobnosti koncentrisanja snaga na odabrano bojno polje najmanje tri naprema jedan, te napredno zapadno oružje.

Ukrajina je snažno lobirala za standardno oružje NATO-a dok postupno ostaje bez svojih sovjetskih zaliha (između ostalog granata od 152 mm). Nova oružja, međutim, stvaraju nove probleme kao što su primetili stručnjaci Džek Vatling i Nik Rejnolds u opsežnoj analizi za RUSI. Na primer, dok NATO snage koriste granate od 155 mm, ne postoji takva stvar kao što je jedna zapadna haubica: ‘NATO standardizacija nije baš standardna‘, napisali su.

U isto vreme, SAD, vodeći dobavljač oružja, ostaje oprezan u pogledu količine kritične opreme koju će osigurati.

Izvor: Jutarnji List Foto: Printscreen / Youtube @HRT

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!