Connect with us

Istorija

BRITANSKI RATNI NOVINAR: Srpski vojnik je ponosan na poreklo, izdržljiv i hrabar, a slavu slavi čak i u rovu!

Published

on

Prosečan srpski vojnik imao je 26 godina, ali je zbog teškog života na selu, a naročito usled ratnih okolnosti, delovao starije od svojih savezničkih vršnjaka.

Bio je izuzetno ponosan na svoje seljačko poreklo i često ga je isticao.

“Bio je sin seljaka i nije se trudio da liči ni na šta drugo”, zapisao je britanski ratni novinar na Solunskom frontu Hari Кolinson Oven.

Celog života bavio se zemljoradnjom i bio je samo jedan od sinova koje su njegovi roditelji poslali u rat. U kući su pored roditelja na njegov povratak čekali supruga i dvoje do troje dece mlađe dobi, jer se srpski vojnik već u svojim ranim dvadesetim ostvario u ulozi supruga i oca.

Živeo je u porodičnoj zadruzi sa tri generacije i sam je proizvodio većinu stvari neophodnih za život. Posedovao je osnovno ili najčešće nikakvo obrazovanje.

Srpski vojnik je sujeveran i tradicionalista. Posebno je sujeverje bilo njegov snažan pokretač, duboko ukorenjeno u svakodnevnom životu jednostavnih ljudi sa sela. Tako ne uzima dragocenosti sa tela ubijenog bugarskog vojnika, nosi amajliju koju mu je majka dala ili komad tisovine od kojeg je naprvio krstić, veruje u snove i tumači ih, slavu slavi čak i tokom povlačenja, kao i velike hrišćanske praznike dok je u rovovima.

Osim toga izbegava žene tokom rata, čvrsto verujući da one donose nesreću i da ginu na frontu oni koji ‘imaju novca i pred borbu opšte sa ženama’.

Zasigurno je bio jedini Evropljanin na Solunskom frontu koji se – i pored svog bola koji je osećao prilikom operacije – protivio primanju anestezije verujući kako ona može da mu skrati život za nekoliko godina.

Srpski vojnik je pobožan i veruje u božiju pravdu; veruje da će pravda stići neprijatelje za zločine koje čini u okupiranoj Srbiji, kao i jevrejske trgovce u Solunu koji profitiraju na ratnoj nesreći. Doživeo je tri mobilizacije, gotovo neprekidno ratuje od 1912.

Zna za kog se bori, nosi sliku svoje porodice koju rado pokazuje svojim saborcima. Iskusan je i hrabar borac, odlično se snalazi u bliskoj borbi. Pokazuje veliku izdržljivost, srođen je sa prirodom u kojoj se oseća kao na svom terenu, izložen je kiši, snegu i velikim vrućinama, dok leti najviše voli da spava pod vedrim nebom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Instagram @otacastvo
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement