Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

BRITANSKI KRALJEVSKI INSTITUT: Zapad se opustio, Rusi bi mogli da preplave Ukrajinu raketama!

Rusija bi mogla da preplavi Ukrajinu vazdušnim snagama ako Zapad ne isporuči odbrambene sisteme i borbene avione, upozorili su vojni analitičari, prenosi Telegraf.

Rusija bi mogla da preplavi Ukrajinu vazdušnim snagama ako Zapad ne isporuči odbrambene sisteme i borbene avione, upozorili su vojni analitičari, prenosi Telegraf.

„Zapad mora hitno da ojača kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine, uključujući američke F-16 i F-18 i švedske Gripene. Ruski piloti su bili na oprezu tokom celog rata, a čak i mali broj zapadnih lovaca mogao bi da ima veliki efekat odvraćanja“, navodi se u saopštenju. rekao je prema izveštaju britanskog istraživačkog centra Kraljevski institut združenih snaga.

U izveštaju se upozorava da je zapadna vojna pomoć usmerena uglavnom na kopneni rat, pošto je Ukrajina bila uspešna u obuzdavanju ruskih vazdušnih snaga.

„Međutim, postoji realna opasnost da ovaj uspeh dovede do samozadovoljstva na Zapadu, koji neće ozbiljno shvatiti pretnju koju ruska vazdušna sila još uvek može da predstavlja Ukrajini“, dodaju analitičari.

Govoreći za Telegraf, Džastin Bronk, glavni autor izveštaja, rekao je da bi F-16, F-18 i Gripens mogli da ponude ukrajinskim borbenim pilotima „daleko superiorne radarske performanse i mogućnost korišćenja mnogo većeg dometa“ u poređenju sa sovjetskim napravio modele Su-27 i Mig-29, koji Ukrajina trenutno koristi.

Oni trenutno moraju da lete protiv savremenih ruskih lovaca/presretača Su-35S, Su-30SM i Mig-31BM, koji na tehničkom nivou potpuno nadmašuju njihove avione“, rekao je on. Tokom rata, ruski lovci su često mogli da ispaljuju radarski navođene rakete vazduh-vazduh na ukrajinske lovce sa udaljenosti od preko 100 km.

U prvim nedeljama rata, duboko nejednake radarske i raketne performanse u poređenju sa ruskim lovcima, kao i taktički nadmašivanje i do 15:2 u nekim slučajevima, primorale su ukrajinske pilote da lete izuzetno nisko da bi preživeli.

Agresivna ukrajinska taktika i vešto letenje tokom prvih dana invazije doveli su do nekoliko verovatnih uništenja ruskih aviona, navodi se u izveštaju, iako su mnogi ukrajinski lovci oboreni ili oštećeni u tom procesu.

U izveštaju se navodi da su ruske mape često „decenijama zastarele“, zbog čega su letovi na niskom nivou noću veoma opasni. U nemogućnosti da precizno pogodi ukrajinske vojne jedinice, rusko vazduhoplovstvo je jednostavno bombardovalo opkoljene gradove, navodi se u saopštenju.

Do početka marta, međutim, odbrana Rusije od raketa zemlja-vazduh postala je mnogo koordinisanija. Između ostalog, zahvaljujući mobilnim radarskim sistemima ‘Podlet-K1’, koji su ruskim snagama omogućili da prate ukrajinske avione i helikoptere na visinama od samo nekoliko metara, kao i na više od 150 km.

„Poslednja serija napada na ukrajinsku infrastrukturu je održivija pretnja nego ranije, jer sada kombinuje stotine iranskih Shahed-136 za gađanje malih ciljeva, i veće i skuplje krstareće rakete i balističke rakete.

To znači da su Ukrajini potrebni i napredni sistemi protivvazdušne odbrane kao što su američko-norveški NASAMS i nemački IRIS-T da bi zaštitili gradove i infrastrukturu od krstarećih projektila, ali i mnogo jeftinije rakete koje se lansiraju sa ramena i radarski navođene protivvazdušne topove za napad Šahed“, kaže Bronk.

U najnovijoj proceni gubitaka moskovskih borbenih aviona, ukrajinske vlasti kažu da su uništile 277 ruskih aviona i 260 helikoptera.

Izvor: Danas Foto: Printscreen / Youtube

YOU MAY LIKE