Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
48°F
46°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

BRITANIJA UDARILA NA ZAKERBERGA: Naređeno mu da proda ‘Gifi’ zbog monopolističkog položaja!

Kompaniji „Meta“, koja poseduje „Fejsbuk“, naređeno je da proda „Gifi“, najveći sajt za stvaranje animiranih gifova na svetu.

Britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) potvrdila je svoju raniju odluku da „Meta“ mora da proda Gifi, jer je preuzimanje tog sajta ograničilo izbor korisnicima društvenih mreža.

To je ujedno i prvi put da je tržišni regulator blokirao ranije dogovoreno preuzimanje od neke velike kompanije iz Silicijumske doline.

CMA je prošlog novembra naložila „Meti“ da je jedini način da se reši problem prodaja Gifija, najvećeg sajta za pravljenje animiranih gifova koji snabdeva najveće društvene mreže, poput Snepčeta, Tik-Toka i Tvitera.

„Meta“ je kupila Gifi pre dve godine za 400 miliona dolara.

Kompanija se žalila na prošlogodišnju odluku, koju je britanski regulator pravdao kao „zaštitu miliona korisnika društvenih mreža“ i sprečavanje Fejsbuka „da uveća iovako ogromnu moć u sferi društvenih mreža“.

Apelacioni tribunal CMA sada je potvrdio odluku i četiri od pet tačaka na osnovu kojih je doneta.

Britanski regulator ističe da bi „Meta“ uvećala iovako ogromnu moć na tržištu tako što bi rivale mogla da odseče od izvora snabdevanja gifovima ili da u zamenu za korišćenje servisa Gifi od njih zahteva više podataka o njihovim korisnicima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / CNET Highlights

YOU MAY LIKE