Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

BRISANJE PROŠLOSTI: U Kijevu srušen veliki spomenik ukrajinsko-ruskog prijateljstava! (VIDEO)

Ukrajinska vlasti srušile su spomenik u centru Kijeva iz sovjetskog doba, koji je trebalo da predstavlja simbol ukrajinsko-ruskog prijateljstava. Rušenje spomenika je odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, rekao je kijevski gradonačelnik.

Bronzana statua od osam metara (27 stopa), koja je srušena u prestonici Ukrajine, prikazuje ukrajinskog i ruskog radnika na postolju, koji zajedno drže sovjetski orden prijateljstva, prenosi Rojters.

Spomenik je podignut 1982. godine u znak sećanja na 60. godišnjicu Sovjetskog Saveza.

“Bila je potrebna i simbolika: prvo je glava ruskog radnika izgubila glavu kada su pokušali da podignu skulpturu. Zatim su pokušali da poseku postolje na koje su bile postavljene figure. Ispostavilo se i da je teško. Ali stručnjaci su pronašli izlaz – presekli temelj spomenika. Bukvalno, iskorenjena i uklonjena skulptura!”, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Predložio je da se Slavoluk “prijateljstva naroda” preimenuje u Slavoluk “slobode ukrajinskog naroda” zbog, kako je rekao, “invazije Rusije na Ukrajinu”.

“Sada vidimo šta je to ‘prijateljstvo’ – uništavanje ukrajinskih gradova… ubijanje desetina hiljada ljudi. Uveren sam da takav spomenik sada ima potpuno drugačije značenje”, rekao je gradonačelnik Kijeva.

U toku rušenja spomenika, oko 100 ljudi uzvikivalo je “slava Ukrajini”.

Kličko je najavio da planiraju i da sruše još spomenika i znakova vezanih za Sovjetski Savez i Rusiju u prestonici, kao i da će preimenovati više od 460 ulica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Telegram / Віталій Кличко

YOU MAY LIKE