Connect with us

aktuelno

BRAVO ZA NAŠE LEKARE: Drugi u svetu obavili transplataciju testisa

Published

on

Izuzetno komplikovan zahvat radilo je više lekara, a tim su vodili stručnjaci sa Harvarda – Diken Ko i Branko Bojović, a iz “Tiršove” profesor dr Miroslav Đorđević, koji i u svetu važi za jednog od najpriznatijih stručnjaka za promenu pola

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga transplantacija te vrste u svetu.

Izuzetno komplikovan zahvat radilo je više lekara, a tim su vodili stručnjaci sa Harvarda – Diken Ko i Branko Bojović, a iz “Tiršove” profesor dr Miroslav Đorđević, koji i u svetu važi za jednog od najpriznatijih stručnjaka za promenu pola. Smatra se da je jedan od najboljih učenika akademika prof. dr Save Perovića, koji je bio u samom svetskom vrhu specijalista za genitalnu hirurgiju.

Lekare koji su Srbiju i Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj ovim upisali u istoriju svetske genitalne hirurgije danas je primio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Transplantacija testisa prvi put je urađena u Americi, u martu prošle godine jednom američkom vojniku povređenom u Avganistanu. Njemu je presađen penis, što je intervencija koja je i ranije rađena, ali prvi put u svetu i transplantacija skrotuma.

U Tiršovoj je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

KAMIONDŽIJSKA KOLUMNA: Oproštajno pismo mojoj skandinavskoj dragoj sa muškim imenom – VOLVO!

U ČIKAGU UMRO POSLEDNJI BEOGRADSKI GOSPODIN: Čudesni život Bobe Bojovića (95) – vek proveden pored kraljeva, predsednika, maršala, udbaša i mafijaša!

NAJBOLJI RESTORAN NA SVETU VODI SRBIN LJUBA, IZBEGLICA IZ SARAJEVA: Ronaldo jede šta mu stavim na sto, nema izvoljevanja”

IZVOR: Novosti FOTO: Pixabay/skeeze

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement