Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

BRATIME SE VOJVODINA I NEBRASKA: Srpski konzul i američki guverner povezuju najveće žitnice dve zemlje!

Damjan Jović, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu, nalazi se u poseti “Husker Harvest Days”, jednom od najvećih poljoprivrednih sajmova u Americi, koji se ovih dana održava u državi Nebraska.

Jović se na manifestaciji koja okuplja najveće poljoprivredne proizvođače, ali i najveće kompanije za proizvodnju opreme za agrikulturu, juče sreo i sa guvernerom Nebraske, Pitom Riketsom (Pete Ricketts), inače članom Republikanske partije.

-Guverner me je upoznao sa privrednim i poljoprivrednim potencijalima Nebraske, a ja sam ga zamolio za pomoć u povezivanju srpskih institucija i biznisa sa državom koju vodi, a koja je jedan od najvećih proizvođača hrane u SAD. Bio je vrlo srdačan i imali smo dug i zanimljiv razgovor, pošto je zbog korone bilo malo stranih delegacija, a ispostavilo se da imamo i neke zajedničke prijatelje. Razmenili smo kontakte i u četvrtak nastavljamo razgovore, kaže za Serbian Times konzul Damjan Jović.

MNOGO MOGUĆNOSTI ZA SARADNJU: Konzul Damjan Jović sa guvernerom Nebraske Pitom Riketsom

Prilikom ovog susreta guverner je od našeg konzula dobio i prigodan poklon sa proizvodima iz Srbije: vinom, rakijom, slatkišima, koji su proteklih dana, a povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD, završili u kabinetima mnogih uticajnih političara u SAD, guvernera, kongresmena, senatora.

Konzul je u toku jučerašnjeg dana imao i nekoliko poslovnih sastanaka sa uglednim biznismenima iz cele Amerike.

-Osim sa guvernerom, razgovarao sam tokom prvog dana sa predstavnicima dvadesetak kompanija koje proizvode poljoprivrednu mehanizaciju i razvijaju nove tehnologije u agro biznisu, o mogućnostima da deo svog poslovanja i proizvodnje baziraju u Srbiji. Danas ću preko ljudi iz Departmana za ekonomski razvoj Nebraske, na čiji poziv sam i došao ovde, upoznati još neke kompanije…

POVEZATI VOJVODINU I NEBRASKU: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave konzul Jović dočekao na zapadu SAD

Mislim da, s obzirom na mnoge uporedne sličnosti, postoji veliki potencijal za povezivanje AP Vojvodina sa saveznom državom Nebraska, Novosadskog univerziteta sa Univerzitetom Nebraska, sve do bratimljenja Novog Sada sa glavnim gradom Linkolnom. Takođe, pokušaćemo da sledeće godine srpske kompanije budu prisutne na “Husker Harvest Days”, kao i da američke kompanije iz Nebraske učestvuju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. To su sve teme o kojima u četvrtak nastavljam razgovore sa guvernerom i njegovim saradnicima, istakao je konzul Jović za naš portal.

Piše: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE