Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

BOŽANSKI UM NIKOLE TESLE: Istraživali creva ajkula, pa došli do velikog otkrića u vezi sa srpskim naučnikom!

Tesla je svojevremeno izmislio genijalni ventil koji služi je jednosmerni protok tečnosti bez potrebe za pokretnim delovima, međutim, ispostavilo se, evolucija je prva izumela ovaj mehanizam, samo što to niko nije znao!

Novo istraživanje objavljeno prošle nedelje u časopisu Proceedings of the Royal Society B pokazuje da je 1920. godine, kada je najveći srpski pronalazač razvio spiralnu cev koju je nazvao „ventilni provodnik“, Tesla je zapravo nesvesno napravio nešto što je identično strukturi creva ajkula, prenosi New Scientist.

“Svrha ventila bila je stvaranje protoka u jednom smeru bez upotrebe dodatnih mehaničkih delova ili dodatne energije. To izgleda vrlo slično obliku ovih creva ajkula”, rekla je autorka studije Samanta Lej, fiziolog za životinje sa Кalifornijskog državnog univerziteta Domingez Hils, prenosi New York Times.

Nije bilo potpuno nepoznazo da ajkule imaju spiralno struktuiran probavno sistem nalik na vadičep, međutim do sada naučnici nisu uspevali da seciraju ovu životinju radi proučavanja, bez da oštete delikatnu strukturu organa.

Kako bi očuvali creva ajkula za proučavanje, istraživači su napunili organe tečnošću i zamrzli ih. Zatim je tim napravio 3D modele creva ajkula pomoću kompjuterizovane tomografije (CT), koja služeći se velikim brojem rendgenskih snimaka stvara digitalni model.

Ovi digitalni 3D modeli otkrili su da spiralni oblik digestivnog trakta usporava prolaz hrane, što može pomoći morskim psima da izvuku i poslednju kaloriju iz hrane. Takođe, kao i kod Teslinog jednosmernog ventila, uvijena struktura pomaže jednosmerni protok kroz creva i smanjuje energiju koju ajkule troše gurajući hranu u pravom smeru mišićnim kontrakcijama.

U izjavi, Lej navodi da bi ova saznanja o dizajnu probavnog trakta morskih pasa mogli inženjerima dati veliku inspiraciju za razne praktične primene, uključujući i za tretman otpadnih voda kao i filtere dizajnirane za uklanjanje plastičnog zagađenja iz vode.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Smithsonian Magazine
Foto: Wikimedia Creative Commons, Pixabay

YOU MAY LIKE