Chicago
39°
Partly Cloudy
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 0mph SW
Humidity: 59%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 2
WedThuFri
37/27°F
50/46°F
61/36°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

BOSANSKI KONZUL OBMANJUJE GRAĐANE: Bošnjaci i Srbi, pročitajte šta je izmenjeno u knjigama istorije u Čikagu, ne dozvolite ekstremima da Vas svađaju!

Juče je u nekoliko bošnjačkih medija objavljena vest u kojoj se tvrdi da je lažna informacija kako je u školskom Distriktu 64 u Čikagu a na inicijativu srpske učenice Katarine Ristić i njenog oca Ranka, promenjen nastavni plan o ratu u Bosni i iz njega izbačene falsifikovane informacije genocidu i agresiji koji je počinila Republika Srbija i broju žrtava bošnjačkog naroda koji je pri tom stradao.

Jedan od ovih tekstova, pod naslovom “BOŠNJAČKI BRZI ODGOVOR: U CHICAGU RASKRINKANI SRPSKI NEGATORI GENOCIDA!”, koji je objavio portal Bošnjaci.net, na svom Facebook profilu podelio je i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu Elvir Resić.

U tekstu se, inače, ponavlja praksa iz nekih prethodnih, u kojima se apsolutno zapostavljaju činjenice i zamenjuju teze, stavljajući u epicentar genocid u Srebrenici koji nijednog trenutka nije bio predmet sporenja.

Između ostalog, ovaj put se kao krunski dokaz iznosi kratki email aktuelne direktorke Emerson škole, gospođe Samante Alaimo, u kome, odgovarajući na pitanja izvesnog Samira Beharića iz Brisela (čije je ime u tekstu prekrečeno, pa se stiče lažan utisak da je prepisku sa direktorom vodio Muriz Mešić, imam BICC Chicago), kaže:

“Hvala na Vašem e-mailu. Veoma mi je žao zbog nesporazuma, ali čini se da imate netačne informacije o nastavnom programu Distrikta 64. Tema genocida je dio školskog kodeksa države Illinois i mi smo obavezni da je i dalje predajemo u našim školama, uključujući genocid u Bosni.

Razočarana sam da je ova dezinformacija objavljena u novinama kreirala dodatni stres za porodice. Cenim što ste mi to stavili do znanja i podelili sa mnom Vašu zabrinutost.”, kaže se u odgovoru koji je Samir Beharić javno objavio na twitteru.

ORIGINALNI POST NA TVITERU: Odgovor gospođe Alaimo Samiru Behariću

Naravno da je gospođa Alaimo “razočarana” kada je pitanjima gospodina Beharića u startu dovedena u zabludu.

Umesto konkretnih informacija koje su izmenjene u školskom programu i o kojima je Serbian Times pisao, Beharić uopšteno traži odgovor na pitanje da li je genocid u (Bosni) Srebrenici izbačen iz udžbenika i dobija, naravno, uopšten odgovor.

Da ova zamena teza, kojoj smo svedoci prethodnih dana, kao rezultat ne bi imala dalje izazivanje sukoba i širenje međunacionalne mržnje, ponovo objavljujemo autentično pismo gospodina Džejmsa Morisona (direktora škiole u trenutku kada je menjan program) upućeno Ranku Ristiću, u kome se taksativno navodi koje su informacije, nakon analiza i istraživanja (provedenog uz stručnu pomoć profesora Markaitisa sa De Paul Univerziteta), izmenjene u školskom programu iz istorije Distrikta 64, zajedno sa izvorima informacija koji su pritom korišteni.

Još jednom ponavljamo – genocid u Srebrenici po presudi Tribunala u Hagu nikada nije bio predmet žalbe niti revizije u okviru školskog programa.

Nadamo se da će razumnim ljudima, kakvi čine većinu bošnjačke zajednice u Americi, našim komšijama i prijateljima, ovo biti dovoljno i da ubuduće neće dozvoliti da ih izmanipuliše šačica opskurnih likova i medija kojima je očigledno jedini interes širenje i potpirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Kako, naime, drugačije objasniti činjenicu da usred najsvetijeg muslimanskog praznika, Bajrama, u vreme kada se uzdržava od loših misli i dela, iz njihovih usta i napisa izlaze najcrnje uvrede i pretnje, kako u tekstovima i komentarima na društvenim mrežama, tako i u privatnim pretećim porukama kojima je i dalje izložena porodica Ristić, naročito maloletna Katarina.

SREĆAN PRAZNIK: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Poštujući današnji sveti dan, poslednji dan Ramazanskog Bajrama, ne želimo ovde da prenosimo citate iz tekstova tih medija niti printskrinove pretećih poruka, te pozivamo pripadnike srpske zajednice da ne obraćaju pažnju na provokatore i ne dozvole da šačica ekstremista ugrozi njihove dobre odnose sa Bošnjacima, njihovim prijateljima, poslovnim i emotivnim partnerima.

U gradu Čikagu i njegovoj okolini, a svi koji ovde živimo to dobro znamo, bošnjačka i srpska zajednica, i pored prošlosti koja nas deli, veoma blisko sarađuju. Naši ljudi rade zajedno, naša deca idu u iste škole, treniraju u istim fudbalskim klubovima, naša omladina izlazi na ista mesta, druži se, zaljubljuje, kao nekada, u normalna vremena, kada smo gledali prvo čoveka a onda naciju i veru. Hajde da se svi potrudimo da tako i ostane.

Nadamo se da će i gospodin konzul Resić, koji je odskora na dužnosti u Čikagu, shvatiti da su u njega uprte mnoge oči, ne samo bošnjačke već i srpske i hrvatske, te da svojim neodgovornim ponašanjem samo čini štetu, kako svom diplomatskom ugledu, tako i odnosima među narodima koji žive na ovom području.

Pismo koje je poslao direktorki Emerson škole, bez da se prethodno potrudio da sagleda problem i proveri navode iz teksta Serbian Timesa, samo je unelo dodatnu zabunu i izazvalo nove podele.

Verujemo da ubuduće neće, kao što je to učinio juče, licemerno dozvoljavati drugim osobama da na njegovom Fejsbuk profilu postavljaju i šeruju tekstove i komentare pune mržnje i ostrašćenosti, a dan kasnije objavljivati bajramske čestitke, kao da se prethodnog dana ništa nije dogodilo.

Kao i da će prihvatiti otvoren poziv gospodina Ranka Ristića, koji mu još jednom prenosimo, da se susretnu i porazgovaraju, i da mu tom prilikom, kao državljanin Bosne i Hercegovine, preda svu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj i tako stavi tačku na nagađanja, dezinformacije i dalje trovanje javnosti.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Facebook, Twitter

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)