Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

BORELJ ODGOVORIO KURTIJU: Plan za deeskalaciju se ne bavi ključnim problemima koji su izazvali krizu!

Šef diplomatije EU Žozep Borel izjasnio se o predlogu za rešavanje krize na severu Kosova koji je podneo kosovski premijer Aljbin Kurti, rekavši da ceni to što je uvideo potrebu za deeskalacijom.

„Međutim, ne bavite se nekim od ključnih elemenata koji su izazvali krizu, a koji se moraju rešiti da bi se povratio mir na severu Kosova“, napisao je Borel u odgovoru Kurtiju, koji je objavio na tviteru portparol EU Peter Stano.

Kurti je prethodno predao predlog u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezepu Borelu i amabsadorima zemalja Kvinte.

Borel je u odgovoru ponovio korake za deeskalaciju iza kojih, kako je rekao, stoji 27 članica EU i SAD.

Kao prvi je naveo da gradonačelnici treba da obavljaju posao iz drugih lokacija, a ne iz opštinskih zgrada, i podsetio da se ovoga pridržavaju gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana.

„Verujemo da će gradonačelnici Leposavića i severne Mitrovice, koji su iz Vaše partije, uskoro uraditi isto“, napisao je Borel Kurtiju.

EU je takođe tražila obustavljanje akcija policije u blizini opštinskih zgrada na severu i raspisivanje izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

PROČITAJTE VIŠE:

U vezi drugih stvari koje je Kurti izneo u predlogu, Borel je rekao da neće biti nekažnjivosti za nasilje 29. maja i da će Euleks u skladu sa svojim mandatom pratiti istragu.

Evropski zvaničnik ponovio je da je spreman da organizuje sastanak Kurtija i predsenika Srbije Aleksandra Vučića, pod uslovom da je premijer Kosova spreman da najpre deeskalira situaciju i stvori uslove za nove izbore.

Govoreći o predlogu da Kosovska policija i Kfor ili Euleks, prema predlogu Vlade Kosova, vrše zajedničke bezbednosne procene, Borel je rekao da se o tome može pričati nakon deeskalacije, ali da to podrazumeva koordinaciju unapred.

„Sa žaljenjem zapažamo da to nije bio slučaj sa jučerašnjom operacijom u severnoj Mitrovici“, poručio je Borel.

On je pozvao Kurtija da preduzme „odlučnije korake“ ka deeskalaciji situacije, u skladu sa merama koje su predložile EU i SAD.

„Tek kad se mir i stabilnost vrate na sever Kosova možemo da se koncentrišemo na normalizaciju odnosa“, rekao je Borel.

POVEZANE TEME:

ALJBINU KURTIJU PRETE SANKCIJE: Moguće izbacivanje tzv. Kosova iz međunarodnih organizacija!

AMERIČKI SENATOR: Kurti doveo NATO trupe u opasnost, neće doneti nikakvo dobro Kosovu!

RIČARD GRENEL: Kurti je prešao još jednu crvenu liniju, Amerika to neće tolerisati!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @eudiplomacy

YOU MAY LIKE