Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM U GRČKOJ NE JENJAVA: Izgorelo 1000 hektara šume, povređeno više vatrogasaca! (VIDEO)

Vatrogasci u Grčkoj nastavljaju drugi dan borbu sa vatrenom stihijom na četiri fronta, a više od hiljadu dece evakuisano je iz jednog letnjeg kampa, pošto požari koji su izbili juče i dalje traju.

Vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji, prenosi Katimerini.

Najteža situacija je u Dervenohoriji, gde nepristupačan teren uz pojačan vetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre, navodi grčki list.

U priobalnom gradu Lutraki, zapadno od Atine, 1.200 dece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu, prenosi BBC.

Oglasio se Micotakis

Pojedine linije železničkog saobraćaja su takođe obusravljene. Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno u Briselu na samitu, rekao je da država čini sve što je moguće da pomogne.

“Danas je suštunski prvi težak dan ovog leta. Nema sumnje da će ih uslediti još. Šumski požari su se dešavali i biće ih i dalje. To je takođe jedan od efekata klimatske krize koju sve jače doživljavamo”, rekao je Micotakis.

Prema prognozama, snažan toplotni talas koji je pogodio region ne pokazuje znake popuštanja, a grčka meteorološka služba je upozorila da je rizik od novih požara i dalje visok.

Uhapšen čovek zbog izazivanja požara na Atici

Policija je uhapsila čoveka za koga se sumnja da je izazvao još jedan požar u Kuvarasu na Atici, jugoistočno od grčke prestonice. Požare dodatno razbukatava jak vetar, a stotine vatrogasaca pokušava da obuzda širenje vatrene stihije Portparol grčke vatrogasne službe saopštio je da iako vetar otežava avionima da se bezbedno približe požarima, vatrogasci “ulažu maksimalne napore”.

Desetine ljudi moralo je da napusti svoje domove u široj okolini, uz pomoć ekipa hitne pomoći, a grčka vlada je saopštila da oni čiji su domovi zahvaćeni požarima imaju pravo na smeštaj u lokalnim hotelima i da će im kasnije biti isplaćena odšteta.

Požari su ugrozili saobraćaj u nekim oblastima, a policija je bila primorana da zatvori delove nacionalnog autoputa Atina-Korint.

U Lutrakiju izgorelo 1.000 hektara šume

U Lutrakiju, gradu koji je među najteže pogođenima u požaru izgorelo je više od 1.000 hektara šume.

Vatrogasci se već dva dana bore sa stihijom, ali jak vetar otežava gašenje.

Tri vatrogasaca povređena u Saronidi

Tri vatrogasaca volontera povređena su juče tokom gašenja požara u Saronidi.

Služba civilne zaštite zahvalila je povređenim mladićima na svemu što su do sada učinili za Grčku.

PROČITAJTE VIŠE:

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Australijski mornar i njegov pas preživeli dva meseca na okeanu!

SRPKINJA VEĆ 12 GODINA PUTUJE OKO SVETA NA BICIKLU: Snežana je ostavila sve i sreću našla kao nomad: “Skupite hrabrost i budite ono što želite, ne ono što od vas očekuju!”

OSKRNAVLJEN SIMBOL SRPSKE PRESTONICE: Vandali grafitima išarali spomenik kneza Mihaila! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Twitter @TRTWorldNow

YOU MAY LIKE