Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 11 months ago

By Serbian Times

BORBA SA ILEGALNIM ULASCIMA: SAD ukidaju azil za migrante koji prethodno ne podnesu zahtev!

Sjedinjene Države u srijedu su uvele novi propis prema kojem će biti odbijen azil većini migranata koji ilegalno pređu američko-meksičku granicu. To je jedan od ključnih djelova plana predsjednika Džoa Bajdena nakon isticanja pandemijskih pograničnih restrikcija poznatih kao Član 42 krajem ove nedelje.

Prema propisu, migranti koji stižu na granicu ne ispunjavaju uslove za azil ako su prošli kroz druge zemlje a nisu prvo tražili zaštitu negdje drugo ili nisu tražili legalne načine da uđu u SAD.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da novo pravilo znači i oštrije posljedice za migrante koji ilegalno prelaze granicu. Umjesto da budu brzo protjerani u Meksiko, mogli bi da budu deportovani i da im bude zabranjeno da pet godina dolaze u Ameriku ako ne ispunjavaju uslove za azil.

“Stavljamo do znanja da naša granica nije otvorena, da su nepravilni prelasci granice protivzakoniti i da će oni koji ne ispunjavaju uslove za pomoć biti brzo vraćeni”, rekao je Majorkas na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Majorkas je okrivio Kongres zato što nije usvojio značajnu imigracionu reformu “više od dvije decenije” i dodao da članovi Kongresa nisu odobrili sredstva koja je Bajdenova administracija tražila za graničare, objekte i transport.

Bajdenova administracija suočena je sa povećanjem već rekordno velikog broja nelegalnih prelazaka granice, uoči ukidanja pandemijskih restrikcija u četvrtak prije ponoći. Restrikcije su prvi put primijenjene u martu 2020. godine, na početku pandemije.

Migranti su ove nedelje u velikom broju došli na granicu sa Meksikom, dok oni koji su već ušli u Ameriku predstavljaju opterećenje za resurse pograničnih gradova.

PROČITAJTE VIŠE:

Član 42 omogućava američkim vlastima da brzo protjeruju mnoge migrante koji nisu meksički državljani, u Meksiko, bez šanse da se prijave za azil u SAD. Meksikanci, koji najčešće prelaze granicu, mogu brzo da budu vraćeni u Meksiko na osnovu bilateralnih sporazuma postignutih prije uvođenja kovid restrikcija.

Novi, dvogodišnji propis, na snagu stupa u četvrtak i odnosiće se na veliku većinu migranata koji nisu meksički državljani, a koji obično prolaze kroz više zemalja da bi došli do američke granice.

Pojedini migranti naveli su da pokušavaju da uđu u Ameriku prije stupanja na snagu novog propisa. Više od 10.000 migranata uhvaćeno je da ilegalno prelazi američko-meksičku granicu u ponedeljak i utorak, rekao je Brendon Džad, predsjednik sindikata graničara.

Džad je rekao da graničari imaju ovlašćenja da puste migrante u pogranične gradove, ako o njima ne mogu da se pobrinu imigracione vlasti ili dobrotvorne organizacije.

Republikanci kritikuju Džoa Bajdena, koji je najavio novu predsjedničku kandidaturu, zbog ukidanja oštrih imigracionih mjera koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp, koji se ponovo kandidovao za republikansku predsjedničku nominaciju.

Međutim, pojedine demokrate i aktivisti za prava migranata kritikuje Bajdenov novi propis, navodeći da podsjeća na slične mjere uvedene za vrijeme Trampa i koje su osporene pred sudovima. Ističu da se tim pravilom podrivaju garancije za azil u američkim zakonima i međunarodnim sporazumima.

Potez je takođe u suprotnosti sa izjavama koje je Bajden davao tokom predizborne kampanje 2020. godine da je “pogrešno” da ljudi ne mogu da traže azil na američkom tlu. Nevladine organizacije već su najavile da će tužiti administraciju zbog nove politike.

S druge strane, koalicija od 22 republikanska državna sekretara za pravosuđe navela je da se protivi novoj mjeri, tvrdeći da predviđa previše “izuzeća”.

POVEZANE TEME:

TRAMP GOSTOVAO NA CNN-U: Bivši predsednik odbio da govori o Ukrajini, upozorio Amerikance na nadolazeću katastrofu!

ZBOG TALASA MIGRANATA: Gradonačelnica Čikaga proglasila vanredno stanje!

TAKER KARLSON U NOVOM IZDANJU: Čuveni voditelj preselio emisiju na Tviter i obrušio se na medije u Americi! (VIDEO)

Izvor: Glas Amerike
Foto: Reuters; Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE