Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

BORBA SA CENAMA GORIVA: Amerika oslobađa dodatnih 15 miliona barela nafte iz svojih rezervi!

SAD će osloboditi dodatnih 15 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi da pokuša da umiri cene tog energenta i predsednik Džo Bajden ne isključuje da će još biti povučeno, rekao je juče jedan zvaničnik vlade.

Nova količina nafte koja će biti povučena u decembru predstavlja poslednju tranšu programa koje je američki predsednik najavio proletos i kojim se predvidja oslobadjanje 180 miliona barela ukupno da bi se ublažio skok cena vezan za rusku invaziju na Ukrajinu.

“Predsednik je tražio od ministarstva energetike da bude spremno da proda dodatnu naftu (iz rezervi) ove zime ako bude potrebno, zbog Rusije ili drugih delovanja koja remete tržište”, rekao je zvaničnik novinarima.

Vest o korišćenju dodatne nafte, koju je više medija najavilo juče tokom dana, bila je dovoljna da smanji cenu nafte i pre zvanične objave.

Cena barela WTI, referentne američke nafte za isporuku u novembru je tako pala za 3,08 odsto i stigla na 82,82 dolara. Kada je zvanično objavljeno da će se osloboditi dodatna nafta, tržišta su već reagovala tako da je cena WTI nafte porasla jedan odsto.

Upitan da li je moguće ograničiti ili suspendovati izvoz nafte, vladin zvaničnik je rekao da vlada predsednika Bajdena zadržava sve opcije na stolu koje bi mogle da pomognu da se obezbedni snabdevanje američkog tržišta.

Paralelno sa tim američki predsednik predvidja uspostavljanje mehanizma kojim bi se dugoročno popunile strateške rezerve. Američka vlada će ponovo početi da kupuje naftu kada cena WTI nafte bude pala na izmedju 67 i 72 dolara.

Od septembra 2021. SAD su izvukle više od 212 miliona barela iz strateških rezervi koje su na najnižem nivou od juna 1984. godine. Nikad neki predsednik nije oslobodio tolike količine nafte od formiranja rezervi 1975. godine.

Predsednik je takodje pozvao naftne kompanije da odmah prenesu pad cena na klijente. “Zadržavanje visokih cena dok padaju troškovi je neprihvatljivo”, rekao je zvaničnik.

Kako se približavaju izbori za Kongres 8. novembra Bajden želi da izbegne rast cena benzina, što pogadja američke vozače.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE