Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

BORBA PROTIV GOJAZNOSTI: Srpski osnovci imaće svakog dana časove fizičkog!

Novi pilot projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo” u Srbiji uvodi važne promene u obrazovnom sistemu, fokusirajući se na fizičko vaspitanje i zdrav razvoj učenika. Od 1. septembra, učenici osnovnih škola će svakodnevno imati časove fizičkog vaspitanja, dok će đaci srednjih škola imati četiri časa nedeljno. Ovo važi za škole koje će biti uključene u pilot projekat, a Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta izvršiti selekciju ovih škola.

Od septembra 2023. širom Srbije održavaće se i javne tribine u formi javnih roditeljskih sastanaka na kojima će se promovisati značaj fizičke kulture i njegov uticaj na zdravlje dece.

Projekat će obuhvatiti škole koje rade jednosmenski, a biće više časova fizičkog za đake u 70 odeljenja prvog ciklusa osnovne škole, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i 20 odeljenja srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Cilj ovog projekta je da se unapredi zdravlje i fizička aktivnost dece, smanji gojaznost i druge zdravstvene probleme.

Istraživanja pokazuju da danas svako osmo dete u Srbiji ima problema s gojaznošću, dok je svako peto predgojazno. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane, deca se suočavaju s različitim zdravstvenim izazovima. Ovaj pilot projekat se planski uvodi kako bi se unapredio zdravstveni status učenika i promovisala zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja sarađuju na ovom pilot projektu kako bi zajedničkim naporima osigurali dobrobit i zdravlje dece. Uz to, planira se uvođenje informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika. Nastavnici će testirati učenike, analizirati rezultate i preporučiti adekvatne vežbe za svakog učenika.

Ovim inicijativama se naglašava važnost fizičkog vaspitanja u obrazovanju i ukazuje se na značaj zdravog načina života za celokupan razvoj dece. Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim, planira se da se ove promene uvedu u sve škole od školske 2024/2025. godine, što bi unapredilo zdravlje i kvalitet života učenika širom zemlje.

PROČITAJTE VIŠE:

REŠENA MISTERIJA OBRUŠENOG ZIDA: Uprava Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu otkrila istinu! (FOTO)

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Film kao sredstvo efikasnije od kontracepcije ili Šta nam donosi vrli novi “Barbi” svet?

MEDI JE DOSTA VRUĆINE: Odlučio da prepliva Drinu i ode u Bosnu “na odmor”! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: FoNet/ Antonio Ahel

YOU MAY LIKE