Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 09:51

By admin

BOLJA OD VISKIJA I KONJAKA: Srpska šljivovica pobednik takmičenja za najkvalitetnije piće godine! (FOTO)

Najbolja srpska prepečenica od šljiva u 2020. godini potekla je iz Viševca u Šumadiji, rodnog sela vožda Кarađorđa Petrovića. To je za agenciju RINA saopštio dr Branko Popović, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića, danas naučni istraživač u čačanaskom Institutu za voćarstvo, na kraju ocenjivačke smotre završene sinoć.

“Ovo je bila deseta smotra naboljih srpskih prepečnica, koje su stekle pobednička zvanja na lanjskim lokalnim smotrama u Srbiji, Republici Srpskoj i Кosovu Metohiji. I ostajemo privrženi našoj odluci da od šljivovice napravimo piće koje će poštovati čitav svet”, kazao je za RINU dr Popović, osnivač smotre.

On je napomenuo da je u ovogodišnjoj smotri, koja obuhvata pobedničke rakije iz 2020. sa srpskih prostora, ocenjivano ukupno 34 uzorka sa sedam takmičenja.

Pobednički je, dakle, uzorak kojeg je poslao Slobodan Senić iz tog istorijskog sela Viševca kod Rače, Кarađorđevog zavičaja, i dobio je od komisije 19,09 bodova.

Za pobednikom su se poređali: Anđa Spasojević iz Valjeva (18,97), Svetomir Milojević iz Sočanice (18,96), destilerija „Zavet” iz Čumića (18,94), Slavomir Tošić iz Кnjaževca (18,89), Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), ponovo destilerija „Zavet” (18,81), još jednom Slobodan Senić iz Viševca (18,79), i Jovana Novaković iz Čačka (18,75).

Pobednička, Senićeva rakija iz Viševca pečena je od crvene ranke i požegače, daleke 1997. godine, jačine 43 stepena.

Predsednik ocenjivačke komisije, neprikosnoveno naučno ime u ovoj oblasti profesor dr Ninoslav Nikićević, u svojim ocenama uvek tvrdi da Evropa ima četiri vrhunska žestoka pića: henesi, remi martel, viski malt i kurvoazje, ali da je iznad svih njih srpska šljivova prepečnica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!