Connect with us

Biznis

BOGATSTVO SRBIJE NA DLANU: Upoznajte svet retkih ptica u neverovatnoj novoj aplikaciji!

Published

on

Na prostoru Srbije od  druge polovine 17. veka, pa sve do danas zabeleženo je ukupno 351 vrsta ptica. Građani u proseku poznaju od 10 do 20 vrsta, a ukoliko znate da nabrojite 100 ili više onda pripadate omanjem jatu koje ima vredno znanje o pernatim komšijama.

Danas je situacija ipak malo drugačija, jer ukoliko tokom boravka u prirodi ugledate pticu za koju biste voleli da znate kojoj vrsti pripada, nije vam potrebno da se u blizini nađe iskusni  ornitolog, već samo mobilni telefon, jer je na Google Play Store dostupna besplatna mobilna aplikacija „Ptice na dlanu“.

„Često čujemo opis poput „mala, žuto-plavo-crna, nalik vrapcu, ali manja, viđao sam je u gradu”. Ali gde potražiti odgovor? Iskusnih ornitologa i posmatrača ptica u Srbiji je, iako voljnih da pomognu, još uvek malo i nedovoljno. Uz fotografiju ptice možemo lakše rešiti dilemu, ali retko ko ima prigodan fotoaparat, niti je lako fotografisati ptice sa dovoljno vidljivih detalja“, rekli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Do znanja i iskustva u raspoznavanju ptica, i pored interneta, obično vodi dug i trnovit put, a literatura koja bi mogla našim građanima da olakša ulazak u svet ornitologije teško je dostupana.

PROČITAJTE JOŠ:

“VOLELA BIH BAR DA IMAMO ZA UŽINU”: Potresni vapaj Maje (12) i njenih sestara (FOTO)

ISTORIJA SRPSKIH KAFANA: Kako su Obrenovići i Karađorđevići smenjivani uz predjelo, pivo i gemišt

RADOSLAV JE NAŠ JUNAK: Penzioner nakon što je pobedio koronu, prodao kuću i donirao 10.000 evra za lečenje male Minje!

„U današnjem svetu informacionih tehnologija očekuje se, više nego ikad pre, da sažete i jasne informacije budu brzo dostupne i na dohvat ruke. Zato smo poslušali glasove stotina članova i ostalih ljubitelja prirode i rešili da napravimo promene, pa je tako nastala aplikacija „Ptice na dlanu“, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Besplatna mobilna aplikacija obuhvata 250 različith vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, a radi krajnje jednostavno.

Izvor: Rina Foto: Rina

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement