Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

BLAGOSLOV TROJERUČICE: Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice stigla sa Hilandara u Suboticu!

U pratnji hilandarskih monaha u Suboticu je stigla kopija ikone Presvete Bogorodice “Trojeručice” – igumanije srpske carske lavre sa Svete Gore. Ovaj besceni dar i svetinja biće zauvek u hramu Svetog Nektarija Eginskog, novoizgrađenoj crkvi u naselju Prozivka.

Verne i detaljne kopije najsvetije ikone Srpske crkve, ikonopisane i ukrašene u Hilandaru, retko se izrađuju i mogu se videti u Beogradu, na Fruškoj gori, u Solunu, Banatu i srpskom rasejanju u SAD. Blagoslov da je celivaju i poklone joj se sada imaju Subotičani, kao i svi drugi vernici sa severa Bačke.

Bez obzira na upornu kišu, vernici su dočekali ikonu na ulazu i hram, smatravši da je ovo jedan od najvećih dana za njih.

Ovo je veliki blagoslov ne samo za narod u Subotici, već u celoj Srbiji. Presrećan sam što je Trojeručica stigla baš u Suboticu, odnosno u hram Svetog Nektarija Eginskog – kaže sredovečna gospođa dok strpljivo čeka da je celiva.

Ikona Presvete Bogorodice “Trojeručice” (grč: Παναγία Τριχερούσα) bila je porodična dragocenost Svetog Jovana Damaskina. On ju je čuvao u ličnom paraklisu, u svojoj kući u Damasku, početkom osmog veka. Zbog spletki ikonoboračkog cara, kalif je naredio da mu se odseče desna ruka, koja je napisala navodno pismo protiv njega. Jovan je zamolio da mu daju odsečenu ruku. Držeći levom rukom odsečenu desnicu i spajajući je sa telom, molio se celu noć pred svojom ikonom Bogorodice da ga isceli, kako bi nastavio da piše u znak sećanja na čudo koje se dogodilo. Molitva mu je uslišena a zbog radosti i blagodarnosti prema Bogorodici, Jovan se postarao da na donjoj levoj strani ikone pripoji srebrnu ruku, sličnu odsečenoj. Ikona je od tada dobila ime “Trojeručica”.

Jovan napušta Siriju i odlazi da monaški život prohodi u čuvenoj Lavri Svetog Save Osvećenog u Svetoj zemlji. Posle pet vekova, 1217. godine, u Lavru kao prost monah, poklonik, dolazi carski sin, monah Sava, iz manastira Hilandara. Dok se on poklanjao grobu Svetog Save Osvećenog, igumanski štap je pao sa svog mesta. Iznenađeni, manastirski oci zatražiše da se obaveste o nepoznatom monahu-pokloniku. Tako saznaše da se zove Sava i da je carski sin. Sumnjajući, međutim, još uvek i dvoumeći se da li da ispune zaveštenje svog ktitora, Svetog Save Osvećenog, oni vratiše igumanski štap na njegovo mesto i pričvrstiše ga. Sledećeg dana monah Sava se pokloni i drugi put pred grobom i igumanski štap opet pade. Tako se razrešila svaka sumnja i monasi odmah monahu Savi dadoše igumanski štap, ikone “Mlekopitateljnicu” i “Trojeručicu.”

Opremljen ovim trostrukim blagoslovom, Sveti Sava se iz Svete zemlje vraća na Svetu goru.

Bogorodičinu ikonu “Trojeručicu” Sveti Sava je doneo sa sobom u Hilandar.”Trojeručica” ostaje u Hilandaru do 1347. godine, kada kao poklonik na Svetu Goru dolazi srpski car Dušan. Posle svoje posete Hilandaru, prilikom odlaska za Srbiju, on kao blagoslov manastira uzima ikonu “Trojeručice”. Do kraja 15. veka ikona iz nepoznatog razloga i na nepoznat način prelazi sa dvora cara Dušana u manastir Studenicu. U nameri da spasu dragocenosti od najezde Osmanlija, monasi su ikonu stavili i učvrstili na samar jednog magareta, koje su pustili da ide kuda ga vodi volja Bogorodice. Magare je prošlo gotovo celu Srbiju i Makedoniju i došlo na Svetu Goru.

Videvši i shvativši šta se događa, manastirski oci pohitaše i skinuše ikonu sa leđa magareta koje je odmah potom palo mrtvo. Tu gde je došlo magare sa ikonom, sazidano je pokloničko mesto u spomen na taj događaj. Tako je ikona došla drugi put u Hilandar. Radi velike počasti, monasi su je postavili na gornje mesto u oltaru Saborne crkve manastira Hilandara.

SAZNAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, BEBEK: Pevaću i sa 100 godina, a sa Bregom ću da sviram samo pod jednim uslovom… (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

GALA DOGAĐAJ U ČIKAGU: Uz “Tamo daleko” proslavljen prvi direktan let “Er Srbije” iz Beograda! (FOTO GALERIJA + VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)