Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

BLAGO SRPSKE PRIRODE: Na Zlatiboru se nalazi jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova, a evo po čemu je poseban! (FOTO)

Priroda nam često svojim savršenim delima pokaže da su čuda moguća, a upravo jedno takvo čudo prirode skrilo se u u zlatiborskom selu Dobroselica. Prirodnih kamenih mostova, koji se još nazivaju i Prerastima ima samo nekoliko na teritoriji čitave Srbije. Svi izgledaju veličanstveno, pa tako i ovaj na poznatoj srpskoj planini koji se ubraja među najgabaritnije.

-Prerast u Dobroselici spada među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji. Ima dužinu od 48 i širinu od 12 metara. Visina njegovog gornjeg ulaza je 12, a izlaza 16 metara. Ovaj prirodni most predstavlja pravu prirodnu rijetkost i zbog toga privlači izuzetno veliku pažnju turista, prije svega planinara, a neizostavan je i njegov veliki značaj za nauku, kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Ova neobična atrakcija iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Udaljena je od Zlatibora 23 kilometara, a put do nje vodi preko prelepih zlatiborskih predala, sela Vodice i same Dobroselice. Postavljene su putokazi, a ispred samog Prerasta nalaze se informativne table i klupe za putnike namernike.

-Smešten je na južnom obodu Zlatibora i predstavlja tipičan primer kontaktne prerasti, nastale usled selketivne erozije i lokalnog poniranja reke. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se pretpostavlja da je erozivno uticao na pećinu. U narodu je ova lokacija poznata i kao Točkovića pećina ili Šupljica. Prostire se na 900 metara nadmorske visine, dodaju u TO Zlatibor.

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršćen je u listu nacionalnog geonasleđa.

POVEZANE TEME:

PIONIRI SEOSKOG TURIZMA: Na ovu srpsku planinu putnici decenijama dolaze u potrazi za mirom i duhom starih vremena! (FOTO)

NAJVEĆI VODOPADI U SRBIJI: Slapovi Sopotnice su kao raj na zemlji, a nekada su bili blago srednjovekovnih majstora! (FOTO)

IZAZOV ZA SRPSKE ISTRAŽIVAČE: U najmračnije dubine Kovačevića pećine spuštaju se samo najhrabriji! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE