Connect with us

događaji

(VIDEO) BJELA ZAVRŠIO “TOMU” U ČIKAGU: Ovo je pravi srpski grad, da sam znao ranije bih došao ovde!

Published

on

U restoranu Skadarliya u Čikagu juče je održana konferencija za štampu povodom poslednje klape igranog filma i TV serije „Toma“ o legendarnom boemu, pesniku i pevaču Tomi Zdravkoviću, koja je pala upravo u “vetrovitom gradu”.

Na konferenciji su govorili poznati glumac, producent i korežiser filma „Toma“ Dragan Bjelogrlić, zatim jedan od najboljih srpskih glumaca mlađe generacije Milan Marić (igra Tomu Zdravkovića), njegova talentovana koleginica Sanja Marković (Tumači Gocu, Tominu suprugu), scenarista i ko-režiser Zoran Lisinac, producent Vladimir Lisinac (Vladimir Lisinac Productions) iz San Franciska, a moderator je bio glavni urednik Serbian Times i Serbian News Antonije Kovačević.

SJAJNI UTISCI IZ ČIKAGA: Ekipa filma “Toma” u restoranu “Skadarliya”

Toma je u Čikago došao nakon što je saznao da je teško bolestan, može se reći da je došao da umre. A onda je sreo Gocu, oženio se, vratio veru u život i napisao neke od njegovih najboljih pesama

– Da sam znao da će sve biti ovako dobro organizovano u Čikagu osmislio bih još scena, stvarno nisam verovao, zahvaljujem se svim našim ljudima koji su pomogli, ovo je zaista ozbiljan srpski grad!, izjavio je Dragan Bjelogrlić na početku razgovora, a na pitanje da li je poznavao Tomu Zdravkovića, rekao:

-Tomu sam sreo jednom ili dvaput u životu, nisam ga poznavao. Ideja za snimanje filma potekla je od Željka Joksimovića, koji je došao kod mene sa tim predlogom. Ostalo je istorija. U Čikago smo došli zato što su se u Čikagu Tomi desile neke važne stvari. On je ovde došao nakon što je saznao da je teško bolestan, može se reći da je došao da umre. A onda je sreo Gocu, oženio se, vratio veru u život i napisao neke od njegovih najboljih pesama. Po povratku u Srbiju postao je najpopularniji pevač, održao 20 koncerata za redom u Domu sindikata, što je bio rekord u to doba.

Glumac Milan Marić kazao je da nije bilo lako ući u lik Tome Zdravkovića.

-Bilo je kompleksno, razmišljali smo da li raditi imitaciju, kako prići tom čoveku, koji o sebi najbolje govori u svojim pesmama, koji je pevao ono što je živeo. Ja nisam bio u prvom planu za ulogu Tome i hvala Draganu (Bjelogrliću) što je verovao u mene. Tako je i meni ostalo da se pustim u to i da verujem. A mkislim i da je cela ekipa verovala u ovaj film u ovim suludim vremenima i okolnostima, istakao je Marić, pa se osvrnuo na to što fizički nimalo ne podseća na Tomu Zdravkovića:

– To što fizički ne ličimo je rešeno tako što sam na snimanju neprekidno nosio prostetički nos, koji je trebao da me približi liku Tome Zdravkovića. Na nos sam se vremenom navikao, nastojao sam da ga dočaram drugim, unutrašnjim i glumačkim sredstvima. U svakom slučaju jedno veliko i dragoceno glumačko iskustvo.

FIZIKA I METAFIZIKA: Milan Marić govori na konferenciji za štampu

Osvrćući se na činjenicu da u filmu ima dvostruku ulogu, scenarista i korežiser Zoran Lisinac istakao je da su radeći na filmu često puštali da ih “ponese pesma”:

– Teško je danas reći ko je zaista bio Toma Zdravković. Razgovarali smo sa mnogo ljudi i oni su o njemu imali sasvim oprečna mišljenja, što je zapravo idealna situacija da se napraviu jedan kreativni proces. Život Tome Zdravkovića je bio boemski, buran, nosile su ga emocije, tako da smo i mi morali donekle da se prepustimo emocijama da bi to preneli u kadrove. Nadam se da smo uspeli da ispričamo ovu priču na način da ona bude romansirana biografija koja će ujedno dotaći onaj “pakao i ponore” iz Tomine pesme.

FILMSKO DRUŽENJE: Bjelogrlić i ekipa danas odlaze iz Čikaga

Glumica Sanja Marković, koja u filmu glumi Tominu četvrtu i poslednju ženu, Gocu, kaže da je isuviše mlada da bi pamtila vremena u kojima je Toma pevao i stvarao…

-O Govi nema puno informacija, tako da ih i ja nisam nešto puno tražila. Goca nije javna ličnost, ona je frizerka, tako da smo mi u filomu pravili neku našu Gocu, i ja sam tu Gocu baš zavolela. Jedva čekam da upoznam onu pravu Gocu i nadam se da će tio da se sudari, mada i ne mora. Nadam se da će prava Goca prepoznati jedan deo sebe u meni. Doživela sam je kao duboku i snažnu ženu, koja je Tomi pre svega bila veliki prijatelj i oslonac u životu. Mnogo sam srećna i uzbuđena.

Izvršni producent filma Vladimir Lisinac, koji se posle nekoliko holivudskih izazova vraća u srpsku kinematografiju, prisetio se početaka svoje saradnje sa Draganom Bjelogrlićem na filmu “Toma”.

-Ovo je priča koja traje već tri godine, od kako sam sa Draganom prvi put razgovarao na ovu temu. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem na jednom ovako velikom projektu i mislim da smo napravili nešto što će ostati upamćeno u istoriji našeg filma. Želim posebno da zahvalim svim našim ljudima u Čikagu koji su pomogli da ove završne scene budu tako uspešne, zaključio je Lisinac.

BJELA IZ PTIČJE PERSPEKTIVE: Fotografije Milana Krkuša otišle u humanitarne svrhe

Upitan da kaže da li je bio ozbiljan kada je rekao da mu je snimanje u Čikagu bilo najbolje u životu, Dragan Bjelogrlić je odgovorio potvrdno.

-Ja sam u Čikago došao sa velikom strepnjom, znajući da nemamo novca da to uradimo kao velike američke produkcije. A onda ne samo da smo sve uspeli da uradimo na najbolji mogući način, nego je sve vreme atmosfera na snimanju bila fenomenalna, mnogo naših ljudi, stalno je bilo nekog smeha, niko nije bio nervozan, nikome ništa nije bilo teško….Protekli dani su pokazali da srpska kinematografija može da računa na Čikago i da ovde u srpskoj zajednici postoje ozbiljni resursi za pravljenje filmova. Hvala Antoniju i Ivani Milano Kovačević na velikoj pomoći koju su pružili ekipi “Tome” u realizaciji ovog projekta, izjavio je Bjelogrlić.

U humanitarnom delu konferencije za štampu održana je aukcija fotografija Milana Krkuša, koji je prethodnih dana pratio ekipu filma “Toma” i beležio zanimljive scene sa snimanja, ali i trenutke opuštanja.

Fotografije su otkupili Vladimir Lisinac Productions, kompanija Magnum Freight i Moskva Caffe iz Čikaga. Sav prihod od prodatih fotografija biće uplaćen za pomoć srpskoj deci u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Na kraju konferencije usledilo je i specijalno iznenađenje za scenaristu i korežisera Zorana Lisinca, koji je juče proslavio rođendan – torta sa motivima iz filma “Toma, delo kreativnih devojaka iz “Maminih krofnica”.

TORTA ZA SLAVLJENIKA: Zoran Lisinac imao dvostruki razlog za slavlje

U Čikagu je snimljeno ukupno 17 scena, od kojih su neke imale i vrlo zanimljivu predigru, čime je posle više od 8 meseci okončan rad na ovom filmu, čiji se set selio na više lokacija u Srbiji i Americi.

KAD BJELA KAŽE AKCIJA, TO ZNAČI AKCIJA: Kadar sa snimanja poslednjih scena “Tome”

Menadžeri produkcije u Čikagu bili su Antonije Kovačević (Serbian Times&Serbian News) i Ivana Milano (Chicago Events). Scenografija je bila u duhu 1970-ih, a na ulicama Čikaga bilo je preko 100 glumaca, statista i članova ekipe. Mogli su se videti i razni automobila iz tog doba, mustang, saab, mercedes…a najviše pažnje privukao je Reno 4 užičkih registracija, pa ni Dragan Bjelogrlić nije propustio priliku da vlasnika Voju Hristova upita za istoriju ovog četvorotočkaša.

TAJNA RENOA SA UŽIČKIM TABLICAMA: Dragan Bjelogrlić i vlasnik “četvorke” Voja Hristov

Produkcija filma “Toma” i organizatori snimanja Serbian Times i Chicago Events takođe su zahvalili Srpsko-američkom pozorištu “Mira Sremčević” na velikoj i nesebičnoj pomoći i ustupanju kostima iz njihovog fundusa za potrebe snimanja filma.

Takođe, valja istaći da je izvršni producent, Vladimir Lisinac Productions, svu garderobu i kostime koji su kupljeni za potrebe filma “Toma” u Čikagu donirao u dva srpska amaterska pozorišta u Čikagu, Srpsko-američko pozorište “Mira Sremčević” i Srpsko pozorište Čikago.

Produkcija filma “Toma” zahvalila je i svim sponzorima, kompanijama iz Čikaga i Majamija koje su podržale projekat: Super Ego, Compass Arena, Magnum Freight, TNT Repair LLC, Rakija Lounge & Rakija Grill, Vlasina Travel, City Fresh Market

Premijera filma zakazana je za 30.septembar ove godine, na 30.godišnjicu smrti Tome Zdravkovića.

Tekst: Serbian Times Foto: Saša Lukić, Milan Krkuš, Ivana

Advertisement