Chicago, IL
64°
Sunny
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 8mph E
Humidity: 34%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
61°F
57°F
52°F
52°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

BIZARNA STRANA IZBORA U SAD: Na čak tri mesta pobedili mrtvi kandidati!

Predstavnik države Pensilvanije Toni DeLuka pobedio je u trci za državni Kongres ubedljivom pobedom u utorak. Jedini problem – umro je prošlog meseca. DeLuka je samo jedan od više preminulih političara koji su ove nedelje ostvarili pobede.

On je preminuo 9. oktobra od limfoma u 85. godini, a tada je već bilo prekasno da se promeni glasački listić ili da se predlaže novi kandidat umesto njega. Kao predstavnik Pensilvanije sa najdužim stažom, on je lako nadmašio svoju protivkandidatkinju, kandidatkinju Zelene stranke Zaru Livingston, dobivši skoro 86 odsto glasova po završetku prebrojavanja.

Zakon Pensilvanije nalaže da se kandidati za zamenu ne mogu birati nakon što fizički glasački listići počnu da se štampaju. U okrugu koji je predstavljao DeLuka glasački listići počeli su da se štampaju 28. septembra, nedelju dana pre smrti poslanika.

Odbor demokratske kampanje Predstavničkog doma Kongresa SAD najavio je da će uskoro uslediti vanredni izbori kako bi se popunilo DeLukino mesto, ali je istakao da je „ponosan što vidi kako birači nastavljaju da pokazuju svoje poverenje u njega i njegovu posvećenost demokratskim vrednostima tako što su ga ponovo izabrali posthumno. ”

DeLuka nije jedini pobedio iz groba

DeLuka nije jedini političar koji je ove nedelje pobedio iz groba. I bivša predstavnica države Tenesi, Barbara Kuper, još jedna je od demokrata, koja je pobedila nezavisnog kandidata Majkla Portera, uprkos tome što je umrla krajem prošlog meseca. Imala je 93 godine kada je preminula, a na funkciji je bila od 1996. godine.

Kao i u slučaju Pensilvanije, zakon države Tenesi, takođe, nalaže krajnji datum za uvođenje novih kandidata, što znači da svi kandidati moraju ostati na glasačkom listiću nakon tog vremena, čak i ako više nisu živi. Guverner Bil Li rekao je da će biti održani specijalni izbori kako bi se odredio njen naslednik.

Grad Čula Vista u Kaliforniji mogao bi da se suoči sa sličnom situacijom u svojoj lokalnoj advokatskoj trci, jer kandidat Demokratske stranke Sajmon Silva, koji je preminuo od raka u septembru, trenutno vodi ispred republikanca Dena Smita.

Prema lokalnim medijima, gradski poreski obveznici bi morali da izdvoje oko 2 miliona dolara za finansiranje specijalnih izbora ukoliko Silva pobedi.

Posthumne pobede nisu sasvim neuobičajene u američkoj politici, a jedna se dogodila ranije ove godine kada su birači u Palmvju u Teksasu odlučili da ponovo izaberu svog preminulog gradonačelnika, koji je poginuo neposredno pre izbora. Poslanik države Severne Dakote David Andahl, takođe, je pobedio dugogodišnjeg predsednika na republikanskim predizborima 2020. nedeljama nakon njegove smrti, dok je poslanik države Vajoming, Roj Edvards, umro samo jedan dan pre nego što je iste godine pobedio u trci bez protivljenja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen PBS News Hour

YOU MAY LIKE