Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

BIVŠI BOKSER POSTAO NARKO DILER: Crnogorac uhapšen u SAD sa rekordnom količinom kokaina!

Crnogorac Goran Gogić (43), za kog su navodno radili i srpski državljani, osumnjičen u Americi za krijumčarenje droge iz Kolumbije u Evropu, navodno je nekada bio i obezbeđenje čuvene braće Kličko

Bivši crnogorski bokser Goran Gogić (43) koji je uhapšen u nedelju u Majamiju zbog sumnje da je učestvovao u švercu 22 tone kokaina, vrednog preko milijardu evra, najverovatnije je radio za kavački klan i odbeglog vođu Radoja Zvicera. Deo ovog klana koji je, kako se sumnja, direktno od proizvođača u Kolumbiji nabavljao kokain, bili su i srpski državljani.

Ovo hapšenje samo je potvrdilo ranija saznanja da su kriminalci sa prostora Balkana među glavnim karikama u lancu šverca velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Bokser Goran Gogić je, podsetimo, uhapšen kada je u Majamiju pokušao da se ukrca na let za Cirih. Prethodno, njega je optužilo tužilaštvo u Njujorku da je učestvovao u švercu droge od maja 2018. do jula 2019. Droga je bila zaplenjena na tri komercijalna teretna broda tokom 2019, uključujući i na brodu “MCS Gajen” u Filadelfiji, što je bila rekordna zaplena u Americi od 19,8 tona kokaina.

Optužnica

-U optužnici se navodi da su članovi kriminalne grupe transportovali kokain u Evropu iz Kolumbije, preko američkih luka, koristeći dizalice i mreže zahvalujući kojima su drogu koja je dopremana gliserima duž ruta brodova, ubacivali na teretne brodove – preneli su američki mediji.

U dokumentima se navodi da je Gogićeva uloga bila da nadgleda tovare i koordinira sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima, kako bi kokain stigao na konačno odredište. Portal Justice.gov objavio je da je kao glavni logističar imao komplikovanu ulogu, koja je zahtevala poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, kao i da li ima mesta za skladištenje droge u kontejnerima na kojima je već bila druga roba na brodu.

Podsećamo, u akciji DEA posle rekordne zaplene belog praha u Filadelfiji, tada je uhapšeno osam članova posade “MSC Gajena”, koju su uglavnom činili Crnogorci. Među njima je bio i srpski državljanin, Stefan Bojević (30), koji je osuđen na pet godina zatvora i kaznu služi u SAD.

Tokom velike akcije hapšenja posade broda, RTCG je otkrila da je DEA tokom istrage došla i do imena Radoja Zvicera. Kako su tada naveli, u sudskim dokumentima iz Filadelfije, takođe je pomenuto njegovo ime i to u postupku u kom je jedan od crnogorskih članova posade priznao krivicu na osnovu čega je i osuđen. U spisima su, kako je naveo crnogorski portal, navedeni i podaci o pokušaju ubistva Zvicera u Kijevu.

Ključni dokazi američkog tužilaštva protiv boksera: Više svedoka-saradnika koji su upoznati sa ulogom Gogića i njegovom koordinacijom s članovima posade; elektronske komunikacije, uključujući snimke sastanaka na kojima se razgovaralo o teretu droge, zapleni i gubicima koji proizilaze iz zaplene; same zaplene droge, uključujući fotografije pronađenih narkotika – fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima

Kazna: Preti mu doživotna Tužioci SAD terete Gorana Gogića za tri krivična dela za koja je najmanja predviđena kazna 10 godina zatvora za svako, ili doživotna kazna zatvora. U saopštenju, americki tužilac u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice “velikom pobedom za sprovođenje zakona”, dok je njegov advokat Lorens Hašiš, kako prenosi Rojters, izjavio da je privođenje na aerodromu veliko iznenađenje za njih. – On tvrdi da je nevin i da je došao u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku – rekao je Hašiš.

Ukrajina

Zaplena na brodu “MSC Gajen” dogodila se, podsetimo, u junu 2019, a u maju naredne godine vođa kavačkog klana koji je trenutno u bekstvu i za njim je Crna Gora raspisala poternicu, ranjen je u Kijevu. Inače, interesantno je da je i uhapšeni Gogić koji je uhapšen, navodno, neko vreme radio kao obezbeđenje čuvenih boksera, braće Kličko koji su Ukrajinci.

-Gogić je boksersku karijeru počeo upravo zahvaljujući čuvenoj braći, jer je radio kao njihovo obezbeđnje. Slavni ukrajinski bokserski šampioni, braća Vitalij i Vladimir Kličko, prepoznali su njegov potencijal, počeli da sparinguju sa njim, a onda je on počeo ozbiljno da se bavi boksom – kaže i dodaje da je ovaj Pljevljak neko vreme obezbeđivao i klubove i diskoteke.

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube, Profimedia

YOU MAY LIKE