Connect with us

Srbija

BISER METOHIJE: Upoznajte lepote Belog Drima, najjačeg izvora na Кosovu (FOTO)

Published

on

Izvor ima protok od pet kubnih metara u sekundi. Pećina Radavac istražena je tek 200 metara. Ima konsantu temperaturu od 9 stepeni Celzijusa, a kade u pećini očaravaju.

Na 65 kilometru puta Кosovska Mitrovica – Rudnik – Peć, kod sela Vitomorica ispred Peći, skreće put desno prema Кuli, planinskom prevoju na Mokroj Gori i dalje prema Rožajima u Crnoj Gori. A na ovom putu, osam kilometra od Vitomirice, samo kilometar levo skreće put za izvor Belog Drima i Radavačku pećinu, sto metara od izvora.

Čini se da je ispod gorostasnih, moćnih Prokletija, još moćnije vrelo, najači izvor na КiM, Belog Drima koje kulja iz podnožja planine, na 580 metara nadmorske visine, i koji se onda stropoštava belim, hučnim slapovima niz ogoljeno kameno korito. A iznad velikog izvora je najviši vrh na ovom delu Prokletija je Rusolija sa 2381 metada nadmorske visine.

Izvor Belog Drima

Vrelo Belog Drima je smešteno u velikoj dubodolini bujnih šuma do kojeg se stiže prilazom koji je još Srbija sedamdesetih godina prošlog veka uradila. Tamo gde počinje stropštavanje vode i gde počinje najveći vodopad, visine 25 metara, urađen je mostić kojim se dolazi na drugu kamenitu stranu vodopada i dalje do Radavačke pećine.

Izvor Belog Drima, a ime je dobio baš zbog stalne beline vodopada , pećina u Radavcu (ime po selu Radavac u blizini) i vodopadi još 1983 godine stavljeni su pod zaštitu kao prirodni spomenici i zaštićene zone Srbije.

Kaskade u pećini Radavac

Ovo zaštićeno područje nedirnute prirode obuhvata površinu od 89,94 hektara. Izvor Belog Drima, sa protokom vode više od 5 metara kubnih u sekundi, odnosno 300 kubnih metara vode u minuti, ubedljivo je najjači izvor na Кosovu i Metohiji. Beli Drim teče središtem Metohije i dug je 175 kilometara. Uliva se u veštačku akumulaciju Vrbničkog jezera kraj Prizrena.

Radavačka pećina je ukopana u stenama koje formiraju vrh Rusolije na Prokletijama od 2.381 metra nadmorske visine. Pećina još nije dovoljno istražena, a govori se da se kroz nju može doći na drugu, zapadnu stranu Prokletija. Legenda kaže da je neki pas prošao tako kroz pećinu ušavši na srpskoj, istočnoj strani, a izašavši na zapadnoj, albanskoj strani kamenitih Prokletija.

Vodopad Belog Drima visine je 25 metara

U pećini je konstantna temperatura od 9 stepeni Celzijusovih. Nema ih mnogo, ali vide se stalaktiti i stalagmiti. Najinteresantiji deo u pećinini su takozvane kade, ili kaskade u kojima ima povremeno vode. Staza koja vodi kroz pećinu ograđena je metalnom ogradom a provalije i mračni tuneli na sve strane dočaravaju izuzetnost pećine u čistom kamenu koji je priroda ko zna kad oblikovala, okamenila!

Za posetioce pećina je pristupačna tek 200 metara, dovoljno da se se vide lepote davno izvajane prirode zemlje u unutrašnjosti.

Ulaz u pećinu Radavac

Priština je od prirodne lepote, izvora Belog Drima i Radavačke pećine, napravila danas najveću turističku atrakciju na КiM, pa je ovde letnjih meseci više hiljada posetioca.

Na Кosovu i Metohiji je 97 zaštićenih prirodnih zona, ima jedan nacionalni park, Šar planina, i 11 prirodnih rezervata.

Tekst i Foto: Zoran Vlašković

Advertisement