Chicago
12°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 9mph W
Humidity: 43%
Pressure: 30.42"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/9°F

Published 14:20

By admin

BEZ PITANJA I NAKNADE: Na srpskoj zemlji u Mostaru izgradili školu, sada neće da plate odštetu!

Na zemlji srpske porodice Dabić u mostarskom prigradskom naselju Humilišani (Bijelo polje) izgrađena je osnovna škola, igralište i parking, a da ih niko za to nije pitao, niti im je zemlja ikada plaćena.

Nebojša i Siniša Dabić s nevericom danas gledaju svoju dedovinu za koju se tuže i sude već dugi niz godina. Na sudovima su, što je još žalosnije, izgubili parnice. Sada čekaju bar trun pravde – da im Grad Mostar isplati njihovu otetu imovinu. Nedaleko od škole su i dve porodične kuće, spaljene i porušene.

”Na zemlji pokojnog djeda Milana –Miće Dabića je napravljena škola. Zemljište je proglašeno napuštenim od strane tadašnje Opštine Mostar Sjever. Mi smo tek nakon što je škola napravljena od povratnika saznali da je škola izgrađena na našoj zemlji. Tražili smo objašnjenja od tadašnje Opštine Mostar-Sjever. Nikada nam nisu izašli u susret”, priča Nebojša Dabić.

On kaže da je ta zemlja bila u vlasništvu njegovog dede 1/1, kao i da je uzeto oko 2700 metara kvadratnih pored puta. Na ostatku parcele ostavljen je tek uski put.

Tužba i zahtev za uklanjanje škole

Nebojša priča da je nakon smrti dede zemlja prešla na baku Slavojku Dabić koja 2007. odlučila da pokrene tužbu protiv Grada Mostara i tražila da se škola ukloni.

”U međuvremenu je umrla i baka, ali i naš otac. Nisu dočekali pravdu. Baka je tražila rušenje objekta i to je odbijeno, jer je ocenjeno da je škola objekat od javnog interesa. Nama je drago da do toga nije došlo, jer to ne bi ničemu vodilo i od toga niko ne bi imao koristi. Kasnije smo išli na to da se presuda preinači, jer su nam ostatak zemljišta obezvredili, ali i taj je zahtjev odbijen. Mi smo parnicu izgubili prvo na Opštinskom, Kantonalnom, pa na Vrhovnom sudu Federacije BiH. Vrhovni sud nas je uputio na izvršenje eksproprijacije od strane Grada Mostara što je trebalo biti urađeno pre 23 godine. Grad Mostar to ignoriše, odugovlače”, priča Nebojša.

Braća Siniša i Nebojša kažu da nakon svega što su doživeli, osećaju da nisu poželjni u svom mestu.

”Osjećam se kao da nisam poželjan ovdje. Nedaleko odavde je kuća i imanje. Porušena. Nismo dobili ni jednu ciglu donacije. Ovo je čista otimačina”, navodi Nebojša Dabić.

”Očekujemo bar minimum pravde i poštenja. I mi bi voljeli obnoviti svoju imovinu i vratiti se. Ovo je naša djedovina”, kažu Dabići koji danas žive u Nevesinju.

Advokat porodice Dabić, Daroslav Paponja kaže da je u slučaju porodice Dabić urađena nelegalna eksproprijacija i da sada traže od Grada Mostara da uradi ekproprijaciju cele parcele i adekvatno obešteti porodicu Dabić.

Izgubili presude

U presudama se navodi da je dana 5.7.1997. rešenjem Opštine Mostar utvrđen ”opšti interes” za izgradnju Osnovne škole u Humilišanima na nekretninama Dabić Miće označenih kao k.č 988/1 livada ”Velika njiva” površine 14.140 metara kvadratnih (deo).

”Dana 16.2. 1998 godine doneseno je rješenje Opštine Mostar Sjever kojim je usvojen prijedlog Osnovne škole ”Bijelo Polje” Potoci , pa je radi izgradnje Područnog odjeljenja Humilišani izvršena potpuna eksproprijacija k,č 988/1 livada ”Velika njiva” površine 2785 metara kvadratnih (nastala cijepanjem k.č 988/1) vlasništvo Dabić Miće uz obavezu da ranijem vlasniku pripadne naknada po Zakonu o eksproprijaciji , koja će biti određena u posebnom postupku”, utvrđeno je u sudskom procesu.

”Iz navedenih činjenica nižestepeni sudovi izražavaju stav da tužiteljima ne pripada pravo na predaju u posjed nekretnina i rušenje izgrađenog objekta, iz razloga što je na tim nekretninama izvršena eksproprijacija nekretnina, a da rušenje objekta ne bi bilo u javnom interesu niti ekonomski opravdano, te da je predniku tužitelja pripadalo pravo na naknadu vrijednosti oduzetih nekretnina, ali u postupku pred organom uprave ili pod zakonom određenim uslovima u vanparničnom postupku”, navodi se u jednoj od presuda.

Sudovi, dakle, ocenjuju da nije ekonomski opravdano rušiti objekat i upućuju Dabiće da traže naknadu za eksproprijaciju od Grada Mostara.

Grad Mostar do danas nije isplatio otetu zemlju Dabićima. Godinama unazad njihovim advokatima stižu različita obrazloženja, a jedno je bilo čak i da je predmet izgubljen.

Izvor: Top Portal
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!