Connect with us

aktuelno

BEZ ABORTUSA: Mizuri postao prva američka država u kojoj se ne vrši prekid trudnoće

Published

on

Mizuri je postao prva „američka država bez abortusa“ pošto poslednja preostala ustanova za abortuse prestala da nudi tu proceduru prekida trudnoće ove godine, otkrila je pro-life grupa.

Prema izveštaju “Operacije za spasavanje” o nacionalnom statusu abortusa u 2020. godini, „ukupno 45 ustanova za abortuse zatvorilo je ili zaustavilo pobačaje širom zemlje 2020. godine, ostavljajući jednu državu (Mizuri) bez aktivne bolnice za abortus“.

Grupa tvrdi da je, iako je jedino državno postrojenje za prekid trudnoće u Mizuriju i dalje otvoreno, prestalo je da pruža postupke za prekid trudnoće, već je one koji traže prekid trudnoće upućivala u zaseban objekat, preko reke Misisippi, u Ilinoisu.

Ustanova za usluge reproduktivnog zdravlja “Planned Parenthood” u Sent Luisu gotovo je u potpunosti zatvoreno 2019. godine nakon što je država pokrenula istragu o „manjkavoj praksi“ i zapretila da neće obnoviti medicinsku dozvolu zbog navodnog nepoštovanja postojećih zakona o abortusu u toj ustanovi. Ali sudija je na kraju blokirao državu da zatvori objekat nakon što je “Planned Parenthood” pokrenulo tužbu s ciljem da objekat ostane otvoren.

“Iako “Planned Parenthood” ostaje otvoreno i ima dozvolu za abortus, potvrdili smo da se tamo ništa ne radi“, rekao je u izveštaju predsednik Operacije spasavanja Troj Njuman. “To znači da ovaj objekat trenutno deluje samo kao centar za upućivanje na abortuse. U državi Mizuri ne postoji operativna ustanova za abortus, što ga čini prvom državom bez pobačaja u ovom trenutku.”

„Očigledno je da “Planned Parenthood” regije St. Luis nastoji da izbegne da se pridržava strogih pro-life zakona u Mizuriju, i odlučilo je da upućuje trudnice na prekide. Ovo pokazuje nepoštovanje života i sigurnosti žena kojima “Planned Parenthood” služi,“ dodao je on.

“Planned Parenthood” potvrdio je vest za “Christian Post”, priznajući da njegova ustanova u St. Luisu više ne vrši abortus, već upućuje sve pojedince koji traže abortus u svoj objekat u državi Illinois, udaljen samo 21 milju.

Mizuri ima jedan od najstrožih zakona koji regulišu abortus u zemlji. Žene koje traže abortus u državi moraju prethodno dobiti savetodavnu literaturu i literaturu za život i moraju pričekati 72 sata pre nego što se podvrgnu proceduri. Postupci prekida trudnoće takođe obično nisu pokriveni osiguranjem, osim u slučajevima životne opasnosti.

Država je 2019. godine donela zakon kojim će zabraniti pobačaje nakon osam nedelja, ali je zakon ubrzo blokirao federalni sudija.

Mizuri je 2020. godine proglašena osmom državom za zaštitu života od strane pro-life grupe “Amerikanci Ujedinjeni za život, na osnovu „sveobuhvatne analize zakona i zaštite politike svake države za ljudski život od začeća do prirodne smrti“.

Izvor: The Blaze Foto:

Advertisement