Connect with us

aktuelno

BERIĆETAN ROD: U selima kod Topole rađaju džinovski krompiri, teži od jednog kilograma (FOTO)

Published

on

Na terotoriji opštine Topola krompir se uzgaja na desetinama hektara, a krupni plodovi nisu retkost. Međutim, u ovoj godini u dva poljoprivredna domaćinstva u selima srpske Toskane oboren je rekord.

Porodica Nikić iz Belosavaca već decenijama se bavi uzgojem ovog povrća, a zasadi se prostoru na 40 ari. Sorta bela rosa karakteristična je po velikim plodovima, koji se kreću oko 700 grama, a sada su proizvođali naišli na jednistven primerak, težak skoro kiligram ipo.

„Uvek primenjujemo iste agrotehničke mere, ali rod je nekad bio krupniji, nekad sitniji zavisi od godine. Bilo je dosta padavina, što je uticalo na izvanredan prinos, pa smo izvadili džinovski krompir, a vaga je pokazala da je težak 1,345 grama. Od jednog ovakvog može da se napravi ručak za celu prodicu“, izjavila je Emilija Mirković za RINU.

RUČAK ZA CELU PORODICU: Krompiri teže i po kilogram i po

Prema njenim rečima, ovogodišnji rod krompira će skladištiti.

Cena na pijacu je 40 -50 dinara po kilogramu, dok je na kvantašu 20-25 dinara, mi uglavnom prodajemo na kvantašu. Кrompir nije zahtevna kultura, ova godina mu je odgovarala tako da smo prinosom i kvalitetom zadovoljni. Posle krompira na istoj površini rasadićemo kupus za jesenju proizvodnju i nadamo se da će nam i on doneti berićet“, priča Emilija.

Ali, krupnim prmercima krompira u Topoli ovde nije kraj, jer je desetak kilometara dalje u selu Ljubosel, Danijela Marković pronašla onaj koji na vagi takođe pokazuje preko kilogram.

„Drugi put sadim baštu na ovom mestu, to je prva reprodukcija belog krompira. Кad sam krenula da kopam prvo sam izvadila taj najveći koji je malo teži od kilograma oko 1.100 grama, ali u blizini njega našla sam još dva jedan je oko 800 grama a drugi oko 600, neverovatno tri krompira skoro tri kilograma“, rekla je Danijela.

DžINOVSKI KROMPIR: Plod težak 1345 grama

Prema njenim rečima krompir je sve iznenadio jer je bez mnogo hrane i nege dostigao visoke prinose.

„Moja baka ima 83 godine, kaže da nikada nije videla ovako krupne krtole. Svi su se oduševili i iznenadili jer mi gajimo baštu isključivo organski nema hemije, nije ni navodnjavano jer je na otvorenom a bilo je čestih padavina. Par puta je sa kišom bilo i grada ali ništa mu nije smetalo porastao je što se kaže kao iz vode“, ponosna je Danijela.

Ovako veliki krompir završio je u pomfritu a ukus je prema rečima degustatora fantastičan.

Izvor: Rina
Foto: Rina

Advertisement