Chicago
73°
Mostly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 7mph E
Humidity: 66%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
70/63°F
70/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

BEOGRADSKI HIRURZI ZA PONOS: Izveli tešku operaciju srca kojoj se divi ceo svet! (FOTO)

Operativni zahvat na srcu, posle kojeg oporavak traje do pet dana, dodatna transfuzija je nepotrebna, komplikacije gotovo nemoguće, pacijent može budan da prati svaki hirurški pokret, a po izlasku iz bolnice da vozi automobil, radi i normalno se kreće, izveden je pre nekoliko dana, prvi put u Srbiji, u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. Tim od sedam ljudi, na čelu sa dva kardiohirurga, operisao je srce pacijentu iz Niša starom 72 godine, a da ga prethodno nisu sekli, tačnije, nisu mu otvorili grudni koš, što je glavni razlog aplauzima iz čitavog sveta.

Ovakva miniinvazivna operacija srčanih bolesti, podrazumeva metodu prolaska kroz međurebarne prostore, umesto presecanja grudne kosti teškom hirurgijom, kako navode u Institutu.

“U pitanju je operacija mitralnog zalistka i koronarnog krvnog suda, a uvek je komplikovano kada krećete u operativne procedure koje nikada ranije niste radili. Rizik je veći, a prisutan je na svakoj kardiohirurškoj operaciji. Moramo da idemo napred, da primenjujemo savremenije metode, koje su kvalitetnije i brže, kako bi ljudima bilo bolje i kako bismo operisali što više pacijenata u što kraćem roku, jer ih ima jako mnogo”, u razgovoru za Nova.rs priča ass. dr Igor Živković, kardiohirurg predvodnik tima, koji je uspešno obavio jedan od najtežih operativnih zahvata na srcu.

Pacijent star 72 godine otpušten je iz bolnice samo pet dana posle operacije.

“Čovek je otišao kući. Dobro se oseća i to je najvažnije. On je bio pacijent visokog rizika, a doći će na redovnu kontrolu za mesec dana, a nakon toga se kontroliše u regionalnom centru. U pitanju je bolesnik koji je imao i respiratornih problema, oslabljenu fukciju pluća i sklonost ka infekcijama, da smo njemu sekli grudni koš, vrlo brzo bi se vratio u bolnicu. Zato je dobro što nismo presekli grudnu kost, koja se inače seče na pola i obično pacijenti koji mnogo kašlju, posle takve operacije razglave tu kost i ubrzo moraju ponovo u salu. Često se u takvim situacijama zakači i neka infekcija. Iz tog razloga sam ovom pacijentu, kojeg dobro poznajem, objasnio kakav zahvat ćemo izvesti. Bio je upućen u sve, znao je da ćemo raditi nešto novo, a inače uvek pričam sa pacijentima pre operacije. Objasnim koje su mane i prednosti zahvata, pa se zajedno dogovaramo kako ćemo dalje”, priča ass. dr Živković, kako pacijente priprema za salu.

O komplikovanom zahvatu dovoljno govori činjenica da su se hirurzi spremali gotovo godinu dana da je primene na pacijentu.

PROČITAJTE VIŠE:

POMOZIMO MALOM ILIJI (6) DA NAČINI PRVE KORAKE: Za njegovu terapiju potrebno je 850.000 dolara!

NIŠLIJKA VELIKOG SRCA: Milica pravi lutke vredne nekoliko hiljada evra, a novac od prodaje daje u humanitarne svrhe! (FOTO)

DŽASTIS OSTVARIO SVOJ SAN: Američki TikToker igrao i pevao sa Đokovićem, dobio i veliko obećanje! (VIDEO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Institut Dedinje

YOU MAY LIKE