Connect with us

aktuelno

BEOGRAD DEO ČUVENOG SERIJALA: Knjiga ‘Belgrade Noir’ uhvatila mračnu stranu srpske prestonice!

Published

on

Izdavačka kuća ‘Akashic Books‘ iz Bruklina predstavila je novi nastavak nagrađivanog serijala ‘Noir’, a ovog puta ‘glavni junak’ knjige je Beograd.

Srpska prestonica je tako postala deo edicije koja obuhvata preko 80 gradova sveta. Uz Zagreb, Prag i Sankt Peterburg, Beograd je postao tek treći predstavnik Istočne Evrope u serijalu.

Knjigu ‘Belgrade Noir‘ priredio je Milorad Ivanović, nekadašnji izvršni urednik dnevnih novina Blic i nedeljnika Novi Magazin, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek, a trenutno urednik BIRN (Balkan Investigative Reporters Network) Srbija.

U pitanju je antologija 14 novih, originalnih krimi priča. Sve se odvijaju u različitim kvartovima Beograda, a pisali su ih autori iz Srbije, regiona, ali i Evrope.

Priče u ‘Belgrade Noir’ potpisuju Oto Oltvanji, Miša Gleni, Кati Hiekapelto, Vesna Goldsvorti, Mirjana Đurđević, Vladan Matijević, Muharem Bazdulj, Vladimir Arsenijević, Dejan Stojiljković, Miljenko Jergović, Aleksandar Gatalica, Vule Žurić, Verica Vinsent Кole i Goran Skrobonja.

Kako ističe Ivanović, Beograd je i u najmračnijim trenucima svoje istorije bio multikulturalni i multietnički grad, a ova antologija upravo to ilustruje.

Prilikom priređivanja priča za potrebe engleskog izdanja Ivanović je sarađivao sa nekoliko odeljenja za slavistiku na različitim američkim univerzitetima, a na prevodu je radio međunarodni tim prevodilaca, među kojima su bili državljani SAD, Srbije, BiH i Albanije.

“Alfred Hičkok je jednom rekao da su ga pojedini jezivi delovi Beograda uznemirili i da bi bili idealna postavka za trilere. Lopovi, izdajice, špijuni, korumpirani lekari, psihijatrijski pacijenti, bivši policajci, mafijaški klanovi — svi se pojavljuju na stranicama ove knjige”, napisao je u predgovoru za ‘Belgrade Noir’ Ivanović.

‘Belgrade Noir’ je pokupio odlične kritike, kao i ocene na Amazonu i GoodRead-u.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Belgrade Noir

Advertisement